Congresul Diasporei. Vlad Spânu din SUA: Indiferent de ce zic alte capitale, trebuie să ţinem aprinsă flacăra Unirii


În Parlamentul României, şi-a continuat lucrările primul Congres al Diasporei Unioniste, în cadrul căruia s-au reunit peste 100 de reprezentanţi ai Diasporei României şi R. Moldova în UE, SUA, Rusia, dar şi o seamă de personalităţi politice, de cultură şi ştiinţă de la Chişinău, Cernăuţi, din Serbia, Bulgaria, Ungaria.

Evenimentul este organizat de tinerii din cadrul Platformei Unioniste  Acţiunea 2012, care optează pentru Unirea celor două state româneşti – Republica Moldova şi România – până în anul 2018, când se vor împlini 100 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a Actului Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

 

3-Congresul diasporei Unioniste-poster-2apr2015-500px

Astăzi, 4 aprilie 2015, participanţii la Congres şi-au axat discuţiile pe două subiecte prioritare:

  1. Două state, o singură Diasporă: integrarea comunităților în țările de domiciliu. Măsuri pentru integrarea basarabenilor din diasporă în comunitățile și asociațiile românești locale.
  2. Diplomația Unirii – program de acțiuni pro-unioniste, organizate de românii din Diaspora, pentru asigurarea unui lobby permanent în favoarea Unirii, orientat către factorii de decizie din țările-gazdă

În opinia participnţilor la discuţii, străinilor trebuie explicată originea noastră, dramele istorice prin care au trecut românii, astfel încât să devină tot mai clar faptul că suntem două state, dar o singură Naţiune.

Dorin Dusciac-onor la TricolorReferindu-se la subiectul Diplomația Unirii, cercetătorul ştiinţific Dorin Duşciac, care activează de mai mulţi ani în cadrul Comisariatului pentru Energie Atomică de la Paris, a propus elaborarea unui plan concret de acţiuni al Diasporei, în ţările lor de reşedinţă, pentru anul 2015 şi anii următori: conferinţe, articole în presă, intervenţii la radio şi TV, manifestaţii cu prilejul unor evenimente istorice româneşti ş.a.

„Unirea trebuie pregătită, trebuie să atragem cât mai mulţi prieteni din exterior… Să reinventăm o nouă paradigmă internaţională, favorabilă Unirii, Diaspora poate fi în acest proces cel mai eficient element”, – a menţionat tânărul savant, Dorin Duşciac.

 

Vlad Spanu-diplomat MD in SUA-foto Radio Europa Libera ChsinauParticipanţii la Congresul Diasporei Unioniste au fost salutaţi astăzi, printr-o intervenţie video, de diplomatul basarabean Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei „Moldova” din Washington DC.

„Indiferent de vânturile politice, care vin dinspre Washington, Bruxelles sau alte capitale, indiferent de coloratura partidelor politice de la Chişinău şi Bucureşti, de gradul mai mic sau mai mare de oportunism, cinism, „pragmatism”, societatea civilă şi Diaspora de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să ţină aprinsă flacăra Unirii”, – a subliniat Vlad Spânu.

La fel ca şi alţi vorbitori, profesorul universitar Vlad Spânu a optat pentru elaborarea unei Strategii Naţionale a Unirii, care trebuie să prevadă clar: obiectivele, termenele, resursele financiare şi umane etc. În opinia sa, reunificarea Germaniei, dar şi Unirea din 1918, ne pot servi drept model în acţiuni.

 

Intervenţia lui Vlad Spânu din Washington în cadrul Congresului Diasporei Unioniste:

 

 

Congresul Diasporei Unioniste se va încheia maine, 5 aprilie 2015, cu o Rezoluţie finală, care va fi făcută publică în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie a Universităţii de la București.

 

 

Sursa material: FlacăraTV

Sursa foto: www.infoprut.ro / www.actiunea2012.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. Dacia
    06 apr.. 2015, 00:15 · Răspunde

    Doamne ajuta! O Tara – un popor!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter