Cenaclul Flacăra, Ion Zubaşcu: „Te salut, generaţie-n blugi!”, versuri de Adrian Păunescu


Flacăra Chişinău continuă să adune şi să completeze Galeria cu arhive foto/video/audio ale Cenaclului Flacăra din România, fondat şi condus de poetul Adrian Păunescu din 17 septembrie 1973 pînă-n 15 iunie 1985, cînd a fost interzis de regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu.

În cei aproape 12 ani de existenţă, Cenaclul lui Adrian Păunescu, poet născut în Basarabia, a susţinut peste 1600 de spectacole în oraşele României, a descoperit şi lansat cîteva zeci de artişti, ajunşi astăzi nume de referinţă ale muzicii, teatrului, culturii româneşti, avînd în total, circa 6 milioane de spectatori şi alte milioane bune de radioascultători, inclusiv din Moldova sovietizată, care-l ascultau în mod clandestin.

Cenaclul Flacăra a fost în România anilor ’80 un adevărat fenomen artistic de masă, cu spectacole de poezie şi muzică folck/rock, cu scurte lecţii de istorie, care a schimbat, a emancipat mentalitatea românilor, altoindu-le Libertatea de gîndire, de acţiune şi pregătindu-i astfel pentru anul istoric 1989, cînd a căzut comunismul în Basarabia/RSS Moldova – 27-31 august 1989, în Europa – 9 noiembrie 1989 şi, parţial, în România… – 22 decembrie 1989.

Astăzi, am pregătit pentru dvs, în mod special pentru cei mai tineri, care nu cunosc prea multe despre Cenaclul lu’ Păunescu, cîntecul-brand al fiecărui spectacol – „Te salut, generaţie-n blugi!” (şi adidaşi), interpretat de Ion Zubaşcu.

Înregistrarea este un fragment din filmul documentar cu acelaşi nume Te salut, generaţie-n blugi!, realizat în România comunistă de Cornel Diaconu, film îmbunătăţit tehnic de TVR Media în anul 2008, precizînd anii, localităţile şi locaţiile cu Adrian Păunescu.

Aşadar, Flacăra de la Bucureşti şi Chişinău Te salută, generaţie în blugi!, cu smartphon şi tabletă…

 

Distracţie plăcută!

 

 

 Cenaclul Flacăra, Ion Zubaşcu: „Te salut, generaţie-n blugi!”, versuri – Adrian Păunescu

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: www.wowbiz.ro

Sursa video:  DVD

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter