Bucatele moldovenești promovate la TV Națională din Grecia de compatrioata Svetlana Lisagor Vergis


Moldoveanca Svetlana Lisagor Vergis, stabilită de mai mulţi ani în Grecia, care a primit recent Premiul de Onoare în cadrul festivităţii anuale „Oamenii anului”, a fost protagonista emisiunii „În bucătăria migranţilor” de la Televiziunea Naţională a Greciei. Svetlana a preparat zeamă de pui, friptură şi mămăligă. Ea a vorbit despre tradiţia culinară din Moldova, acţiunile de promovare a culturii noastre şi despre cooperarea dintre cele două state.

Pentru a înţelege ce reprezintă fiecare fel de mâncare, prezentatorul a gătit împreună cu Svetlana. Jurnalistul urmărea cu atenţie fiecare pas, deoarece meniul era ceva nou pentru el.

Totodată, moldoveanca a povestit despre primii ani în Grecia, atunci când alerga prin toate magazinele pentru a căuta produse moldoveneşti. Iniţial, nu se putea obişnui cu gustul mâncării preparate acolo.

Cei doi au mai vorbit şi despre potenţialul turistic şi gastronomic al Republicii Moldova. Jurnalistul a fost curios să afle cum are loc dialogul cultural dintre cele două ţări, care este cartea de vizită a Moldovei şi ce produse ajung pe piaţa europeană.

Dialogul a fost ilustrat cu imagini şi informaţii suplimentare despre potenţialul agricol al ţării noastre, despre solul bogat, fructele, legumele şi vinul select, care a fost pe plac jurnalistului străin.

În final, prezentatorul a rămas impresionat de ceea ce a mâncat şi a promis că în lista ţărilor pentru vacanţă a inclus şi Republica Moldova, ţara în care trăiesc oameni frumoşi la chip şi suflet, unde se mănâncă bine şi se bea vin de calitate.

Iscusinţa Svetlanei în prepararea bucatelor a fost apreciată. Neobişnuite i-au părut prezentatorului şi vasele în care gătea moldoveanca, ceaune de diferite forme şi dimensiuni.

Menţionăm că Svetlana Lisagor Vergis este stabilită în Grecia de mai mult timp. Alături de echipa Uniunii de prietenie Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis” ea desfăşoară în mod regulat diferite manifestări cultural-artistice în scopuri caritabile, cu intenţia de a promova Republica Moldova în Grecia şi pe tot teritoriul adiacent.

 

Moldova 1 TV: Bucatele tradiţionale moldoveneşti, promovate în Grecia

 

 

 

Sursa material: emisiunea TVM „Moldoveni de pretutindeni” / Olesea Russu
Sursa foto: captură video
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter