Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de Argeş


Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit astăzi, 1 august 2016, la Spitalul din Morges, în Elveţia, a anunţat Casa Regală printr-un comunicat.

Conform acestuia, înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, cel mai probabil în jurul datei de 13 august, după ce trupul neînsufleţit al Reginei va fi depus mai întâi la Castelul Peleş, apoi la Palatul Regal din Bucureşti.

Decesul Reginei, care ar fi împlinit 93 de ani pe data de 18 septembrie, a fost constatat la ora 13:45, ora României. 

Cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan, de marţi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Familia Regală anunță mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare și doliu timp de 40 de zile. Începând de mâine, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

 

lui.
Comunicatul Casei Regale a României:

„Luni, 1 august 2016, Secretariatul Majestății Sale Regelui Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață astăzi, luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveția. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână.

Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din orașul Morges. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor. Conform cu tradiția Funeraliilor Regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. Ultimele Funeralii Regale din țara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum.

La dorința Majestății Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiția înaintaşelor Majestății Sale.

Familia Regală anunță mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare și doliu timp de 40 de zile.

Începând de mâine, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Condoleanțele pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/”.

Regina Ana deces-Comunicat oficial 1 aug 2016-TVR-700px

Jurnalistul Televiziunii Române Camelia Csiki a vorbit pe larg, la ediţia specială de pe TVR 1, despre personalitatea remarcabilă a Reginei Ana şi despre modul în care Majestatea Sa a marcat istoria Familiei Regale în exilul din Elveţia. 

„În urmă cu două săptămâni, Principele Radu ne-a dat de înţeles că şi starea Reginei Ana este gravă. Alteţa Sa Regală spunea că şi starea de sănătate a Reginei Ana se deteriorează. Regina Ana are probleme de foarte mulţi ani, ea n-a mai venit în România, ea a lipsit din ultimii 4-5 ani de la evenimentele regale. Cred că ultima vară pe care şi-a petrecut-o în România a fost la Săvârşin, în 2014, avea probleme, se deplasa foarte greu. Nu a venit nici la discursul Regelui în Parlament, când a împlinit 90 de ani” a informat Camelia Csiki, într-o Ediţie Specială de pe TVR 1.

  Regele Mihai I si Regina Ana-Razvan-Chirita-500px

 

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: Arhivă istorică / Mediafax – Răzvan Chiriţă

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de A… […]

  2. […] Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de A… […]

  3. […] Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de A… […]

  4. […] Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de A… […]

  5. […] Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de A… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter