Președintele Traian Băsescu și Diaspora cer demisia lui Titus Corlățean și a tovărășelului Bogdan Stanoevici!


Preşedintele Traian Băsescu susţine că au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate şi că se impune demisiile ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat Bogdan Stanoevici.

„Preşedintele Traian Băsescu constată că au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate, unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca un număr mare de români să nu-şi poată exercita dreptul de vot”, se arată într-un comunicat de presă emis de administrația prezidențială.

„În ciuda faptului că am cerut Ministerului de Externe dublarea numarului secțiilor de vot în diasporă acesta nu a ținut cont și astfel în toate secțiile de votare din străinatate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat și mulți romăni au renunțat să mai voteze. De aceea cerem demisia Ministrului de Externe Titus Corlătean pentru proasta organizare a acestor alegeri”, se arată într-un comunicat emis de Federația Asociațiilor de Români din Europa.

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a amintit astăzi – în contextul problemelor organizatorice majore cu care au fost confruntanți la vot românii din Diaspora – faptul că MAE a fost avertizat constant în ultimele luni, de parlamentarii de Diaspora, asupra riscului de a avea secții insuficiente peste hotare:

„Când deputatul Tomac a cerut mai multe secții de vot în Chișinău, secretarul de stat Radu Pogdorean i-a răspuns politic în numele MAE. Citez: „Dacă ar fi să luăm în serios propunerea activistului Tomac ar însemna că numărul cetaţenilor români din Chişinău a crescut, de la ultimele alegeri prezidenţiale, de peste 10 ori, ceea ce nu se verifică în datele statistice existente la nivelul instituţiilor abilitate ale statului roman”. Când senatorul Badea a avertizat că votul în Occident e prost organizat, fiind înființate secții în zone mai puțin populate, domnul Podgorean o răspuns, din nou, politic – citez: „Este dreptul domnului senator Viorel Badea de a face campanie electorală pentru cine dorește. Aceasta nu îi dă, însă, dreptul ca, prin declarațiile sale, să afecteze neîntemeiat imaginea unor instituții publice, care prin statutul lor, nu manifestă partizanat politic”.

Raetchi arată că realitatea din teren a dat dreptate Opoziției, votul din Diaspora fiind îngrădit:

„Deși numărul de cetățeni români din Diaspora a crescut cu 20% în ultimii 5 ani și parlamentarii de Diaspora, precum și Federatia Asociatiilor de Romani din Europa, au solicitat Ministerului Afacerilor Externe dublarea numarului sectiilor de votare, nu am primit decât răspunsuri răstite. Rezultatul? De dimineață, presa relatează despre cozile la vot care se întind și pe kilometri în multe orașe unde comunitățile de români din Diaspora sunt semnificative: Chișinău, Paris, Munchen, Haga, Torino, Milano, Londra.”

Deputatul PNL a arătat că, în viziunea sa, responsabilii MAE pentru organizarea secțiilor din Diaspora ar trebui demiși în perspectiva turului II al prezidențialelor:

„A fost gândit un sistem care și-a propus doar să bifeze un număr de secții, utilitatea acestora nefiind măsurată. S-a urmărit parcă diminuarea votului anti-Ponta din străinătate. Așa s-a întâmplat și la alegerile europarlamentare: atunci, ca să ofer doar un exemplu din Colegiul meu din Diaspora, în Israel au fost organizate 3 secții de votare în Tel Aviv și niciuna în restul teritoriului. Astfel, comunitati importante de români din Haifa si Ierusalim nu au putut sa isi exprime optiunea politica. Responsabilii MAE pentru organizarea secțiilor din Diaspora ar trebui demiși – avem nevoie de organizatori mai receptivi și mai eficienți pentru turul II al alegerilor”, a mai spus Ovidiu Raețchi.

 

Sursa material: www.rgnpress.ro

Sursa foto/video: www.nasul.tv

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter