Ziua Unirii la Chişinău: O hartă uriaşă în inima Moldovei cu România reîntregită


Sute de oameni au mers pe jos prin centrul capitalei ca să transmită întregii ţări că îşi doresc unirea cu România.

În acelaşi timp, în scuarul Catedralei, Republica Moldova şi România au devenit un singur stat, pentru o zi. „Tinerii Moldovei” au refăcut hotarele celor două ţări cu ajutorul unei hărţi imense, relatează Mesager.

Oamenii au întins un drapel imens pe fundalul muzicii lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Tineri sau persoane trecute de vârsta a doua, manifestanţii susţin că vor acelaşi lucru, unirea cu România.

Coloana s-a oprit la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde doritorii au ţinut discursuri sau au cântat cântece patriotice.

„România înseamnă ţara mea ca şi pentru românii de peste tot. La mulţi ani!”

„Ne dorim să fim împreună cu România pentru că este ţara noastră”.

„Eu sunt pentru o ţară unită deoarece cine este unit, este şi puternic”.

„Eu m-am născut în statul român şi pentru mine România este mama mea, ţara mea de vis şi vreau să ne unim cât mai curând cu România”.

Acestea sunt câteva dintre declaraţiile participanţilor la manifestare.

În acelaşi timp, în scuarul catedralei, teritoriul României și cel al Republicii Moldova a fost unit într-un singur stat pentru o zi.

Organizatorii speră că harta va deveni una valabilă pentru teritoriul naţional al României în anul 2018. Atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. 

„Are un aspect simbolic extraordinar. 100 de ani de la unirea din 1918 care a fost ca o gură de aer pentru teritoriul de la Prut şi Nistru. Tot ce trebuie să facă cetăţenii Republicii Moldova este să conştientizeze că nu există o altă alternativă pentru un trai mai bun, pentru un trai în siguranţă”, a declarat Anatol Ursu, președintele mișcării civice „Tinerii Moldovei”.

„Dacă n-ar fi fost ziua de 1 decembrie în anul 1918, ziua Marii Uniri a tuturor teritoriilor românești, Basarabia ar fi căzut victimă revoluției bolșevice și războiului civil din Rusia țaristă care a avut urmări tragice pentru întreaga omenire. Astăzi, la fel ca și atunci, unica soluție pentru a ieși din criza profundă în care se află poporul dintre Prut și Nistru rămâne a fi doar Unirea cu România, iar noi ne-am adunat cu toții aici pentru a reprezenta acest lucru” , a precizat Oxana Iovu, voluntar la Mișcarea Civică Tinerii Moldovei.

În anul 2016, reprezentanţii acestei mişcări planifică întâlniri cu cetăţenii pentru a vorbi despre avantajele unirii cu România.

 

Reportajul colegilor de la Moldova 1 TV: O hartă imensă a României unite, reconstruită la Chişinău

 

 

 

Sursa material: Ştiri TRM

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md