TRM: Uniunea Scriitorilor din Moldova a reluat campania „O casă pentru Paul Goma”


Militantul anticomunist, Paul Goma, trebuie să se întoarcă acasă. Uniunea Scriitorilor din Moldova a reluat campania de colectare a fondurilor pentru achiziţionarea unei locuinţe pentru marele scriitor român. Partener media al proiectului este Compania „Teleradio-Moldova”.

E timpul ca romanele lui Paul Goma să devină o parte importantă a literaturii româneşti contemporane şi să fie incluse în manualele şcolare şi universitare, susţin scriitorii şi pictorii  care şi-au propus să-l readucă pe Paul Goma acasă.

„Paul Goma, el spunea:  În România nu mă duc, în România nu m-am simțit niciodată ca acasă, în România am fost hăituit. La Paris mă simt acasă, de ce? Pentru că trăiesc în limba română. Dintre toți românii, el a fost cel mai aproape de Premiul Nobel”, spune scriitorul Nicolae Dabija.

„Prima mea motivaţie în momentul în care am hotărât să scriu o carte a fost lipsa cărților, monografiilor dedicate lui Paul Goma. Am fost revoltată de faptul ca scriitorul Paul Goma, fiind născut la noi, nu este cunoscut de majoritatea locuitorilor Republicii Moldova și cartea vrea oricum să acopere acest gol”, spune scriitoarea Aliona Grati.

Într-un interviu, Paul Goma vorbea despre două posibile piedici pentru care nu se poate întoarce acasă: neacordarea cetăţeniei moldoveneşti soţiei sale şi lipsa unei case în care ar putea să locuiască.

„În ideea acestei campanii „O casă pentru Paul Goma” noi nu putem sta deoparte, am aderat la această idee, cel puțin eu personal. Cât privește artiștii plastici, facem un apel și fiecare poate să vină cu o sumă de bani, poate să vină cu o lucrare și cu ajutorul unor persoane mai inițiate să organizăm o licitație”, propune preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă.

„Am o deosebita bucurie că despre Paul Goma, în sfârșit, în Basarabia se vorbește tot mai mult și mai mult, iar gândul de a-l revedea aici, acasă este tot mai aproape. Să-l vedem pe Paul Goma acasă, iar opera lui – în manuale”, spune scriitorul Andrei Ţurcanu.

Paul Goma este născut în Basarabia, în 1935, fiind al doilea fiu al unei familii de învăţători români din satul Mana, Orhei.  Scriitor şi militant anticomunist român Paul Goma este stabilit la Paris (Franţa).

 

Reportaj Moldova 1 TV

 

 

 

 

Sursa material: www.trm.md

Sursa foto/video: Paul Goma

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] TRM: Uniunea Scriitorilor din Moldova a reluat campania „O casă pentru Paul Goma” […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter