Scriitoarea Svetlana Alexievici din Belarusia a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură 2015


Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015 pentru scrierile sale polifonice, un monument al suferinţei şi curajului în timpurile noastre, potrivit motivaţiei Comitetului Nobel. Anunţul a fost făcut de către Academia Suedeză din Stockholm la ora locală 1:00 p.m. (ora României 2:00 p.m.).

Svetlana Alexandrovna Alexievici este jurnalist de investigaţie şi scriitoare de proză. În vârstă de 67 de ani, e o voce disidentă într-unul dintre ultimele regimuri autoritare din Europa.

Într-o conferinţă de presă, Svetlana Alexievici a mărturisit că e foarte bucuroasă că a primit premiul şi a reamintit că nu trebuie făcută nicio concesie în faţa unei puteri totalitare. E o recompensă nu numai pentru mine, ci pentru întreaga cultură din mica mea ţară care toată istoria a suportat presiuni.

 

Svetlana Alexievici e autoarea unor cărţi incisive despre catastrofa de la Cernobîl şi războiul din Afganistan.

Svetlana Alexievici-Premiului Nobel pt Literatura2015-grafica-500px„Investighez viaţa pentru observaţii, nuanţe, detalii. Interesul meu nu este pentru evenimentul în sine, nu războiul, nu Cernobîlul, nu sinuciderea ca atare. Mă interesează ce se întâmplă cu fiinţa umană, dincolo de timpul nostru. Cum se comportă şi cum reacţionează omul….”  afirmă Svetlana Alexievici.

În 2015, pentru Premiul Nobel pentru Literatură, Academia Suedeză a primit 259 de propuneri, din care au rezultat 198 de nominalizări, între care Mircea Cărtărescu, Umberto Eco, Salman Rushdie sau Haruki Murakami. Între acestea, 36 de persoane au fost nominalizate pentru prima dată.

Considerat cea mai prestigioasă distincţie literară din lume, Premiul Nobel pentru Literatură aduce în atenţia publicului larg un autor şi opera sa, iar laureatului, promovare şi renume internaţional.

 

 

 

Istoric. Premiul Nobel pentru Literatură

Alfred Nobel a avut vaste interese culturale. Încă din tinereţe a fost interesat de literatură şi deţinea în biblioteca sa o bogată şi diversă colecţie de volume de literatură în diferite limbi. În timpul ultimilor ani de viaţă, şi-a încercat şi talentrul de scriitor încercând să scrie literatură de ficţiune. Literatura este a patra arie de acordare a Premiilor Nobel menţionată în testamentul său.

Premiul recompenseze „persoanele care oferă domeniului literar cele mai remarcabile contribuții într-o direcţie ideală„, conform documentului citat de Nobelprize.org.

Dreptul de a face propuneri pentru primirea premiului îl au membrii Academiei Suedeze sau alte academii, instituţii sau societăţi similare, profesorii de literatură şi lingvistică din universităţi şi colegii, foşti laureaţi în Literatură, preşedinţi ai societăţilor naţionale care sunt reprezentative pentru producţia literară.

Academia Suedeză este responsabilă de selecţia laureatului. Comitetul Nobel pentru Literatură evaluează nominalizările şi îşi prezintă recomandările Academiei Suedeze, care acordă premiul.

În anul 2014, Nobelul pentru Literatură a fost atribuit lui Patrick Modiano „pentru arta memoriei cu care a evocat destinele umane şi a dezvălui viaţa lumii în timpul oupaţiei”.

Din 1901 până în 2014, au fost acordate 107 premii Nobel pentru Literatură. 13 dintre laureaţi au fost femei şi de patru ori premiul a fost împărţit de doi laureaţi.

Cel mai tânăr laureat a fost poetul şi prozatorul britanic Rudyard Kipling, care avea 42 de ani în anul 1907 când a fost recompensat cu acest premiu, iar cel mai în vârstă, romanciera, poeta şi dramaturga britanică Doris Lessing, care împlinise 88 de ani în anul 2007 când a primit premiul.

Doi laureaţi în literatură au refuzat premiul, Boris Pasternak, în 1958, care deşi iniţial acceptase Nobelul, sub presiunea autorităţilor sovietice a fost nevoit să-l refuze, şi Jean Paul Sartre, în 1964, care a refuzat constant toate premiile şi onorurile oficiale.

În 1931, Nobelul pentru Literatură a fost acordat postum, poetului suedez Erik Axel Karlfeldt, o situaţie care din anul 1974, a fost exclusă din Statutul Fundaţiei Nobel.

Cel mai surprinzător laureat a fost Winston Churchill, care era prim-ministrul Marii Britanii în anul 1953, când a fost recompensat cu Nobelul pentru Literatură. Între 1945 şi 1953, Winston Churchill a fost de 21 de ori nominalizat pentru Literatură şi a primit de două ori Nobelul pentru Pace.

Toate nominalizările şi opiniile scrise ale Comitetului Nobel pentru Literatură rămân secrete timp de 50 de ani.

 

Calendarul anunţării Premiilor Nobel 2015:

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină – Luni 5 octombrie, ora locală 11:30

Premiul Nobel pentru Fizică – Marţi 6 octombrie, ora locală 11:45 a.m.

Premiului Nobel pentru Chimie – Miercuri 7 octombrie, ora locală 11:45 a.m.

Premiul Nobel pentru Literatură – Joi 8 octombrie, ora locală 1:00 p.m.

Premiul Nobel pentru Pace – Vineri 9 octombrie, ora locală 11:00 a.m.

Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice – Luni 12 octombrie, ora locală 1:00 p.m.

 

Premiile Nobel au fost create în 27 noiembrie 1895 de savantul şi omul de afaceri suedez Alfred Nobel care, prin testamentul sau, a întemeiat o fundaţie cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanităţii” în cinci discipline: pace sau diplomaţie, literatură, chimie, medicină şi fizică.

Primele distincţii au fost acordate la 10 decembrie 1901, la cinci ani de la moartea lui Alfred Nobel.

Toţi laureaţii primesc o diplomă, o medalie şi o recompensă financiară, în sumă de 8 milioane de coroane suedeze (aprox. 855.000 euro), care se împarte dacă există mai mult de un câştigător la aceeaşi categorie.

 

 

Sursa material: TVR / www.nobelprize.org

Sursa foto: www.nobelprize.org

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter