Presa străină apreciază filmul AFERIM!, singura producţie RO proiectată în competiţia Festivalului de la Berlin


Singurul lungmetraj românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, AFERIM! în regia lui Radu Jude, a avut premiera mondială ieri, 11 februarie 2015, în capitala Germaniei.

Pelicula a fost primită cu aplauze din partea publicului prezent la Berlinale Palast iar presa internaţională a publicat cronici elogioase.

The Hollywood Reporter califică filmul lui Radu Jude drept “o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic.

Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, AFERIM!, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude, lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant. Dar nu vă lăsați păcăliți de tonul său jucăușși ireverențios”, continuă cronicarul revistei americane, Stephen Dalton.

“Sub poleiala umorului dezmățat și a imaginii răvășitoare se ascunde un cal troian – o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginiei și rasismului”, adaugă publicația americană.

Red-Carpet-AFERIM-photo-credit-FLORIN GHIOCA-11Revista Variety consideră, la rândul său, că AFERIM! este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și constată că regizorul român e în continuare preocupat de “jocurile de putere și de “umilințele” la care oamenii se supun reciproc. AFERIM! e o incursiune “excepțională și extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios”.

AFERIM!, înseamnă “Bravo!”,  un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului, afirmă Jay Weissberg de la revista Variety.

 

Radu Jude si echipa filmului Aferim-Berlin 2015“O bună parte din prospețimea filmului se datorează felului în care Radu Jude evită capcanele filmului istoric tradițional (…) – nimic nu e convențional sau înfrumusețat, și chiar dacă documentarea intensă e evidentă, cineastul se folosește de ea ca să reconstituie atmosfera locului, nu neapărat o întâmplare clar definită”.

Juriul va decide câștigătorii celor 8 premii: Ursul de Argint pentru o contribuție artistică remarcabilă (acordat pentru imagine, montaj, muzică, costume sau scenografie), Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum și marele trofeu Ursul de Aur, acordat producătorului.

Trofeele vor fi decernate în cadrul ceremoniei care va avea loc sâmbătă seara, pe 14 Februarie 2015, la Berlinale Palast.

 

 

 

Sursa material: Ziarul Metropolis / Petre Ivan

Sursa foto: Florin Ghioca şi captură video

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter