Premiul de Excelenţă pentru Margareta Pâslaru din partea cineaştilor români (UARF)


Actrița și cântăreața Margareta Pâslaru și regizorul Marian Crișan s-au numărat printre premianții Galei Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF) ce a avut loc vineri, la București.

„Suntem o entitate clară, suntem o entitate limpede, iar în ultimii ani prezența noastră în peisajul cultural este destul de activă”, a spus președintele UARF, Ioan Cărmăzan, în deschiderea galei.

Acesta a explicat că premiile UARF sunt acordate persoanelor care au o prezență remarcabilă în mediul cultural.

„UARF-ul nu este dependent de anul cinematografic. Încercăm să răsplătim oameni care reprezintă ceva în peisajul cultural (…) e o opțiune pur subiectivă”, a adăugat Cărmăzan.

Margareta Paslaru-artista-Gala UARF-500px

Artista Margareta Pâslaru

Primul trofeu al serii, Premiul de Excelență pentru întreaga activitate, i-a fost acordat Margaretei Pâslaru. 

„Această onoare mă duce cu gândul la toți regizorii de film, teatru și televiziune care m-au ales, toți compozitorii cu care am lucrat”, a spus ea, menționând întreaga echipă din spatele realizării unui film. „Absolut fiecare a contribuit cumva la această longevivă activitate”, a afirmat artista, adăugând că anul acesta împlinește 59 de ani de carieră.

Un alt premiu pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Remus Mărginean, în timp ce premiul pentru regie i-a fost acordat lui Marian Crișan.

„Am copilărit cu filmele la care unii dintre dumneavoastră probabil ați lucrat (…) Poate ar trebui să fim mai solidari, mai uniți, pentru că avem un motiv pentru asta — cinema-ul”, a spus Marian Crișan.

Premiul pentru critică de film i-a fost acordat lui Ioan Pavel-Azap iar premiul pentru actorie — rol feminin — Iuliei Dumitru. Premiul UARF pentru actorie — rol masculin i-a revenit lui Nicodim Ungureanu, iar premiul pentru imagine — debut, lui Pătru Păunescu, pentru „Doar cu buletinul la Paris”, de Șerban Marinescu.

Premiul „Tânără speranță — actorie” i-a revenit Ralucăi Aprodu, iar trofeul UARF pentru imagine, lui Liviu Mărghidan.

Premiul UARF pentru scenografie i-a fost acordat lui Mihai Dorobanțu, iar premiul de excelență pentru întreaga activitate, regizorului Adrian Istrătescu-Lener.

Regizoarea Cristina Iacob a primit premiul „Pentru succes de box office la film românesc de debut” pentru producția”Selfie”, care a avut peste 100.000 de spectatori.

„Premiul pentru cel mai prolific producător de film și televiziune din România” i-a fost acordat lui Adrian Sârbu.

Crinei Tofan i-a fost acordat, în cadrul galei, un premiu special pentru rolul „Ema la 12 ani”, în filmul „Live” de Vlad Păunescu.

De asemenea, în cadrul galei UARF, actrița și cântăreața Ileana Șipoteanu a primit „Premiul de Excelență cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate artistică”.

 
Margareta Paslaru (recital ”Cerbul de aur”, 1969)

 

 

 

Sursa material: AGERPRES / Oana Ghiță

Sursa foto: AGERPRES / Sorin Lupşa şi UNITER

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. Veronica
    26 ian.. 2016, 07:46 · Răspunde

    Ruxandra Săraru (Librăria Cărtureşti, 22.10.2012): “(…) Dacă pentru noi, muritorii de rând timpul n-are răbdare şi trece ca tăvălugul printre noi şi peste noi, de cele mai multe ori, iată instituţia Margareta Pâslaru a încremenit într-o poză de statuie antică, în care ne-a făcut mai bine de 50 de ani nouă, românilor, şi nu numai lor, şi pe multe alte meridiane ale lumii, viaţa mai trăibilă, mai posibilă, ne-a făcut să visăm, ne-a făcut să ne identificăm cu ochii aceia frumoşi o izbândă de fiecare dată, precum farul din Alexandria. Şi nu întâmplător spun “precum farul din Alexandria” pentru că în spatele Margaretei Pâslaru se află o bibliotecă, o pinacotecă, un muzeu. (…)” Sursa: Booklet CD „Margareta 70”. Pentru voi, „Ce suflet trist” compoziția Margaretei Pâslaru inspirată de versurile eminesciene https://www.youtube.com/watch?v=GurirYtn5aY

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter