Poziţia TVR privind excluderea României din concursul Eurovision 2016


TVR a făcut mari eforturi ca să poată transmite evenimentele internaţionale importante pentru publicul român, preluate din reţeaua EBU. Televiziunea Română a purtat discuţii şi negocieri permamente cu Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune şi chiar a plătit peste 20 milioane de euro din datoria pe care o are. În urmă cu o lună, TVR a reuşit să plătească la timp şi taxa de participare la Eurovision, chiar dacă traversează o criză financiară fără precedent.

În ultimii zece ani, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a oferit TVR acces la evenimente internaţionale şi produse media de aproape 50 de milioane de euro.

Cu mari eforturi, TVR a reuşit să achite în această perioadă aproape 33 de milioane de euro. Cea mai mare parte, peste 20 de milioane de euro, numai în ultimii 5 ani, aproape dublu decât în perioada 2005 -2011. A fost unul dintre eforturile TVR pentru a continua să ofere programe şi transmisii din reţeaua EBU. Pentru aceste sume, statul român a încasat la buget peste 11 milioane de euro din taxa pe valoare adaugată, sumă nedeductibilă.

TVR a atras atenţia în ultimii ani tuturor instituţiilor abilitate din România că legislaţia învechită, care a dus la subfinanţarea cronică a televiziunii publice, trebuie schimbată. Reprezentanţii TVR susţin că au tras nenumărate semnale de alarmă şi au purtat discuţii cu toţi factorii de decizie, inclusiv cu reprezentanţii Guvernului şi ministerului de Finanţe. Ultima, chiar astăzi. Ministerul Finanţelor consideră, însă, că nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române.

După ce a platit taxa de participare, TVR a făcut eforturi să promoveze internaţional reprezentantul României la cel mai mare eveniment muzical din lume.

„Noi, din punct de vedere şi legal, şi moral, am făcut tot posbilul pentru a-l sprijini pe Ovidiu. A primit sprijinul pentru promovarea sa internaţională. Am fost cu el la Amsterdam, la Londra”, spune Iuliana Marciuc.

Ovidiu Anton este dezamăgit de decizia luată de EBU. Într-o postare pe o reţea de socializare, câştigătorul Selecţiei Naţionale susţine că întreaga situaţie este nedreaptă.

În absenţa unui răspuns pozitiv din partea Guvernului, participarea la Eurovision este compromisă. Situaţia Romaniei este fără precedent în istoria EBU – este pentru prima dată când asociaţia alege să excludă un membru din concurs.

European Broadcasting Union – cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume – i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru, ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai.

FlacăraTV recomandă şi:

România nu mai participă la Eurovision 2016, după ce TVR a pierdut accesul la serviciile Uniunii Europeane de Radio și Televiziune (EBU

Ovidiu Anton despre excluderea României de la Eurovision: Vestea aceasta este devastatoare pentru mine, mă aflu în mijlocul atâtor interese

Uraaaaa, EBU ne-a scăpat de chinul Eurovisionului!

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: Exclusiv News

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. danila
    23 apr.. 2016, 19:00 · Răspunde

    …paguba-n ciuperci!…oricum este un concurs de o calitate sub-mediocra si cand mai pui la socoteala si sistemul de arbitraj si punctaj ti se face greata! Mai bine lipsa…

  2. […] Poziţia TVR privind excluderea României din concursul Eurovision 2016 […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter