Polonia nu-l va extrăda justiției SUA pe celebrul regizor Roman Polanski, autorul filmului „The Pianist”


Curtea Supremă din Polonia a refuzat marți să redeschidă procedura de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski în Statele Unite, unde este urmărit pentru violarea unei minore în 1977. Prin urmare, decizia tribunalului din Cracovia de neextrădare a lui Polanski în Statele Unite rămâne valabilă, transmit AFP și Reuters.

Decizia de respingere a recursului formulat de ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, pune definitiv capăt procedurii de extrădare începute în 2014, la cererea justiției americane.

Roman Polanski, a fost judecat în 1977 în California, pe când avea 43 de ani, pentru violarea Samanthei Geimer, de 13 ani. După 42 de zile de închisoare și eliberarea pe cauțiune, cineastul, care pledase vinovat de „raporturi sexuale ilegale” cu o minoră, a fugit din Statele Unite înainte de anunțarea verdictului, în 1978, temându-se de o condamnare aspră. Din acel moment autoritățile americane au pornit în urmărirea sa.

Statele Unite ale Americii au solicitat extrădarea lui Polanski din Polonia după ce acesta și-a făcut o apariție proeminentă în Varșovia în 2014. Un tribunal districtual polonez din orașul Cracovia a respins cererea în octombrie 2015, iar procurorul general, funcție deținută de ministrul justiției, a făcut recurs la începutul acestui an cerând anularea verdictului.

„Curtea supremă … respinge cererea de anulare”, a declarat judecătorul Michal Laskowski. „(Cererea) a fost considerată nefondată”, citează Reuters.

Regizorul în vârstă de 83 de ani a câștigat un premiu Oscar pentru filmul „The Pianist” (2002), un Glob de Aur pentru „Chinatown” (1974) și mai multe alte premii cinematografice. El nu a fost prezent la ceremonia de premiere, atunci când a fost recompensat cu mult râvnitul Oscar, tocmai pentru că fugea de justiția americană. Prezentatorul Harrison Ford a acceptat premiul în numele său.

 

 

Sursa material: AGERPRES

Sursa foto: Reuters / Kacper Pempel

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Polonia nu-l va extrăda justiției SUA pe celebrul regizor Roman Polanski, autorul filmului „The … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter