Poetul filosof Victor Teleucă omagiat la Chișinău prin lansarea a două cărți noi


Om al cetăţii, reformator al poeziei, scriitor al viitorului – astfel este apreciat regretatul poet, eseist şi publicist, Victor Teleucă. Cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la naşterea poetului, la Biblioteca Naţională din capitală a fost inaugurată o expoziţie şi au fost lansate două cărţi, apărute la o prestigioasă editură din Bucureşti.

Volumele lansate în cadrul evenimentului din 19 ianuarie 2017 sunt ,,În oglinzile lui Victor Teleucă”, autor Theodor Codreanu și ,,Improvizaţiile nisipului” – opera regretatului poet.

„Este a treia carte din Trilogia capodoperelor valorice. Prima este „Piramida singurătăţii”, a doua –  „Ninge la o margine de existenţă” şi a treia – „Improvizaţiile nisipului”, care este vârful de lance al creaţiei poetului”, a menționat doctorandul Dumitru Garaba.

„Victor Teleucă vine în poezie de la noţiuni cunoscute, de la Meşterul Manole, de la Mioriţa, de la creaţia eminesciană, dar în căutările sale aduce nişte momente de sinteză neordinare, foarte interesante, căci zice el „Căderea Înălţării”, adică căderea Meşterului Manole pe care o vede ca un izvor care iese la lumina apei”, a afirmat conferențiarul universitar Victoria Fonari.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că poetul urmează încă să fie redescoperit pe întreg spaţiul cultural românesc.

„Ne bucură faptul că opera lui Victor Teleucă este valorificată, este editată. Am constatat lucrul acesta și la București, la marele târg de carte Gaudeamus, unde al lansat volumul „Improvizaţiile nisipului” și ne pare bine că aceeași editură a reeditat cartea lui Theodor Codreanu ,,În oglinzile lui Victor Teleucă”, apărută chiar zilele acestea. E un studiu foarte profund aici la noi, în spațiul basarabean, dar și dincolo în țară, unde încă e un necunoscut din păcate. Cred că trebuie să fie întreprinse mai multe acțiuni pentru promovarea personalității lui, pentru mai buna cunoaștere a operei sale”, a punctat academicianul Mihai Cimpoi.

„Victor Teleucă şi Poezia sunt două personalităţi care s-au înnoit una pe alta”, această apreciere a lui Grigore Vieru a răsunat în ianuarie 2002, la serbarea a 70 de ani de la naşterea lui Victor Teleucă. Câteva luni mai târziu, în august, poetul-filosof s-a stins din viaţă.

Poetul, eseistul, traducătorul şi publicistul Victor Teleucă s-a născut la 19 ianuarie 1932 în Cepeleuţi, fostul judeţ Hotin. El a debutat în 1958 cu volumul „Răscruce”, fiind urmata de o prodigioasă activitate literară. Mai mulţi ani i-a consacrat muncii la revistele literare: „Cultura”, „Literatura şi Arta”. Fiind acuzat de naţionalism, Victor Teleucă a fost dat afară de la serviciu şi vreme de 15 ani i s-a interzis să editeze cărţi, să publice versuri. Este laureat al Premiului de stat, Maestru emerit în arte, Cavaler al Ordinului Republicii. Victor Teleucă s-a stins din viaţă la 12 august 2002. 

 

 

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: TIMPUL

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Reportaj TVM: Poetul filosof Victor Teleucă omagiat la Chișinău prin lansarea a două cărți noi […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter