Nicolae Negru: Glonțul Rusiei a trecut pe la tâmpla Republicii Moldova


Semne diacritice

Câteva observaţii, cele mai evidente, în legătură cu rezultatele parţiale şi preliminare ale alegerilor de duminică.

  1. Alegătorii proeuropeni au votat şi de data aceasta „raţional”, evitând, pe cât s-a putut, dispersarea voturilor, acordându-le încă o şansă partidelor care au guvernat Republica Moldova în ultimii cinci ani, cu excepţia PLR care, în mod paradoxal, a avut de suferit, în pofida faptului că situaţia este favorabilă apariţiei unor forţe politice noi.
  1. Partidele proeuropene, în special e vorba despre PLDM, nu au reuşit să păstreze multe din voturile electoratului care este indiferent faţă de culoarea ideologică a partidelor, care nu votează „geopoliticeşte”, ci în funcţie de volumul asistenţei sociale pe care o primeşte din partea statului. Aceştia au migrat spre PCRM, care li s-a părut mai „darnic” decât guvernarea proeuropeană. Accidental, prin asemănarea siglei, şi comuniştii reformatori au beneficiat de voturile categoriei respective de alegători, care se confruntă şi cu probleme de ordin oftalmologic.
  1. Pe de altă parte, Voronin, PCRM au pierdut voturile adulatorilor lui Putin, adepţilor refacerii URSS, ale antieuropenilor. Acestea au mers către Partidul Socialiştilor şi Blocul Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”.
  1. Numărul adepţilor convinşi ai integrării europene este confirmat la cota de circa 50 la sută din electorat, a adepţilor participării la proiectul eurasiatic al lui Putin – de circa 25 la sută, restul 25 la sută formând tabăra „crăcănaţilor”, care pot accepta orice orientare geostrategică sau pe ambele concomitent.
  1. Proporţia buletinelor declarate nevalabile nu o depăşeşte pe cea din alegerile precedente, ceea ce ar însemna că simpatizanţii lui Usatîi nu prea au ţinut cont de apelul său ca să voteze cu „Patria” eliminată din cursa electorală. Sau, posibil, numărul simpatizanţilor săi să fi fost exagerat.

Rezultatele parţiale şi preliminare anunţate de CEC fac posibilă o reeditare a Alianţei pentru Integrare Europeană, însă îngrijorează unele declaraţii din timpul campaniei electorale, care denotă aceleaşi pretenţii exagerate ale unor lideri proeuropeni, aceeaşi poftă mare pentru „turta” puterii. Doar transparenţa negocierilor şi implicarea societăţii civile ar putea să-i tempereze.

O eventuală coaliţie proeuropeană va avea nevoie de PCRM pentru efectuarea unor modificări în Constituţie şi alegerea preşedintelui R. Moldova peste doi ani. Din punct de vedere strategic, ar fi utilă atragerea PCRM de partea forţelor proeuropene, care poate fi efectuată prin anumite concesii, inclusiv prin cedarea unor pârghii administrative. Oricum, viitorul PCRM devine mai incert ca niciodată. Încă patru ani în opoziţie i-ar putea fi fatali.

Cei care au încercat să creeze fenomenul Mocanu au eşuat lamentabil, dovedind o lipsă crasă de viziune şi intuiţie politică. În schimb, strategia mediatică „partidele de la guvernare şi comuniştii sunt o apă şi-un pământ” a favorizat apariţia fenomenului Usatîi. Din păcate, printre contribuitori se numără şi unii dintre colegii noştri pe care îi apreciam, dar care s-au lăsat atraşi în jocul diletant de-a politica.

Lipsa unui sondaj la ieşirea din secţiile de votare a fost resimţită. Primele rezultate parţiale anunţate de CEC au provocat nelinişte şi chiar au speriat. Va avea de suferit şi analiza rezultatelor votării.

Încercările evidente ale Rusiei de a bloca cursul european au eşuat, însă bătălia pierdută nu o va opri. SIS-ul trebuie să rămână vigilent.

Glonțul electoral trimis de Rusia a trecut DE DATA ACEASTA pe lângă tâmpla Republicii Moldova. Şuieratul ne mai răsună în urechi. Dar, fără a uita de pericol, putem lua o pauză, e Ziua Naţională a României şi victoria, chinuită cum este, adaugă o nuanţă nouă, proaspătă, sărbătorii de azi.

 

Sursa material: Ziarul Naţional Chişinău

Sursa foto/grafică: www.unimedia.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter