Mihai Eminescu citat de acad. Gheorghe Duca: „Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură”


Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Naționale a Culturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, în numele întregii comunități științifice, adresăm felicitări cordiale tuturor celor care s-au dedicat creației și propășirii valorilor patrimoniului cultural național.

Știința și cultura reprezintă un diftong inseparabil, deoarece creația, inclusiv cea științifică, a fost întotdeauna însoțită de adevăr, frumos şi autenticitate. Această corelație se datorează înaintașilor noștri. Împreună cu ei am parcurs și continuăm să înaintăm pe drumul sinuos și deloc ușor spre cunoaștere și afirmare valorică. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie în societatea noastră de prezența oamenilor de cultură şi a operelor lor.

Consemnarea acestei sărbători este prilejuită de marcarea a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, opera căruia este o dovadă expresă a vocației europene a culturii noastre. În această zi de o semnificaţie majoră pentru conştientizarea rolului culturii în societate, cuvintele marelui nostru înaintaş sunt ca niciodată mai actuale. Eminescu susţinea: Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură. Este în această aserţiune eminesciană un imperativ care ne îndeamnă pe fiecare din noi să fim mai aproape de idealul de făuritori de cultură, mai aproape de ceea ce ne leagă pe toţi într-un gest unic de solidaritate umană şi comuniune naţională.

 

Academician Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei

 

 

Sursa material: Academia de Ştiinţe a Moldovei

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter