Mihai Bologan: A murit Coaliția, trăiască Aliansu’!


Deși la moment nu se cunosc rezultatele finale, e cert că PLR (Partidul Liberal reformator condus de Ion Hadârcă) pleacă de la guvernare, la fel ca și Coaliția pentru integrare europeană.

Cel mai probabil, în loc se va forma AIE-3, deși nu-i clar după ce principii. N-aș dori să se folosească vreun algoritm, împărțiri de fotolii și sfere de influență. Ar fi foarte bine ca mai mulți miniștri, viceminiștri și șefi de diverse instituții publice să fie schimbați cu profesioniști, politicul rămânând doar în Parlament.

Ieri am participat în platoul Moldova1, alături de multă altă lume și am discutat în direct rezultatele alegerilor. Senzația a fost de la agonie la un fel de extaz, deoarece primele rezultate erau catastrofale, dar ele reprezentau un procent mic din total alegători, ca ulterior să se preconfigureze un AIE-3 potențial și două partide de opoziție de stânga.

Cel mai interesant e că PSRM ia mai multe voturi ca PCRM ceea ce îi pune pe comuniști într-o situație jenantă. După ce voi avea rezultate mai detaliate ale alegerilor voi scrie un articol unde voi demonstra matematic faptul că PCRM va dispărea ca partid în câțiva ani, iar PSRM îi va lua locul.

Un scenariu mai puțin probabil de guvernare, dar care poate ar fi mai bun pentru țară, e lipsa unei coaliții și un guvern PLDM cu miniștri PDM și PCRM, care să fie susținut în Parlament de cele 3 partide. Adică un guvern tehnocrat. Astfel s-ar evita necesitatea creării unei alianțe și fiecare s-ar apuca de treabă. Repet, acest scenariu e puțin probabil.

 

Sursa material: Mihai Bologan

Sursa foto: www.bologan.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter