LARG din Germania îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul mulți români au fost lipsiți de dreptul la vot în scrutinul din 2 noiembrie 2014


Liga Asociaţiilor Româno-Gemane din Gemania (LARG) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că un mare număr de români din Germania nu au avut posibilitatea să-şi exprime dreptul de vot la alegerile pezidenţiale din 2 noiembrie 2014, deşi s-au prezentat din timp la secţiile de votare.

Facem apel la Ministerul de Externe şi la la Biroul Electoral Central de a soluţiona această gravă privare la dreptul devot şi de a găsi soluţii pragmatice pentru evitarea pe viitor a acestei stări de fapt.

Ne exprimăm pe această cale regretul că eforturile diasporei române de a se introduce un sistem de vot fie prin corespondenţă, fie electronic, nu a găsit un ecou pozitiv în rândul legislativului românesc.

Regretăm de asemenea că din ţară nu s-a cunoscut dinamica creşterii numărului de cetăţeni români din străinătate, calculele privind participarea la vot fiind făcută în baza experienţei de acum 5 ani.

Pentu remedierea situaţiei privind votul românilor din Germania (şi nu numai) la al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, propunem:

– Mărirea numărului de personal în comisiile de votare;

– Dublarea cabinelor de vot din actualele secţii de votare şi implicit a numărului de ştampile;

– Deşi considerăm că este o metodă depăşită, propunem ca folosirea „declaraţiilor pe prporie răspundere” să se facă în aşa fel încât să nu ocupe mai mult din jumătate din timpul necesar pentru procesul de vot, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din în 2 noiembrie. În acest sens este necesar să se anunţe explicit ca declaraţia pe proprie răspundere se află pe internet şi poate să fie procesată şi completată încă de acasă, urmând doar să fie iscălită în faţa comisiei.

– Dacă mai este posibil, deschiderea unei secţii de votare şi la Frankfurt unde trăieşte o însemnată comunitate de români.

LARG, prin membrii săi, îşi exprimă disponibilitatea de a ajuta logistic şi cu personal actualele secţii de votare.

Lucian Glass, Preşedinte LARG                                                                                                                              Emil Mateiaş, purtător de cuvânt 

 

Sursa material: Liga Asociaţiilor Româno-Gemane din Gemania

Sursa foto/video: www.larg.de

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter