Bucureşti. La Marşul pentru Basarabia, organizat de Acţiunea 2012, au participat peste 12 mii de oameni


Mii de bucureșteni au participat la a treia ediție a Marșului pentru Basarabia, care traversează centrul Capitalei. În mod special pentru această manifestație, au venit de peste Prut și aproximativ o mie de basarabeni. Potrivit organizatorilor, la marș au participat circa 12.000 de persoane care au adoptat Proclamația de la București.

Marșul, organizat de Platforma Acțiunea 2012, a pornit, în jurul orei 14, din dreptul Muzeului Țăranului Român. Coloana, care numără mai multe mii de oameni, parcurge următorul traseu: Șoseaua Kiseleff – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Strada Franceză – Piața Sfântul Anton și se va încheia prin citirea unei proclamații. Participanții scandează: „Basarabia e România!”, „Rusia nu uita / Basarabia nu-i a ta!”, România Mare / în vechile hotare!”

Organizatorii au pictat pe obrazul participanților steagul tricolor. De asemenea, flutură sute de banderole și steaguri, dar organizatorii atenționează că orice însemn politic este interzis.

Mesaj din Basarabia: „Contăm pe sprijinul României.Vrem să trăim liber, fără amenințarea pericolului rusesc

Acțiunea 2012 a comunicat că peste 12.000 de participanți la Marșul pentru Basarabia au adoptat Proclamația de la București. Reflectarea proiectului de țară al unității naționale prin activități concrete și acțiuni constante, garantarea securității Republicii Moldova în cazul unei agresiuni externe, crearea unui spațiu economic comun și urgentarea integrării celor două sisteme energetice sunt câteva dintre punctele enunțate în documentul aprobat duminică, la finalul unei ample manifestații stradale pentru unirea României cu Republica Moldova. Proclamația este adresată membrilor Parlamentului României, Guvernului României și Primului Ministru, Președinției, tuturor candidaților înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale și reprezentanților instituțiilor mass-media.

,„Astăzi, românii și-au formulat încă o dată obiectivul strategic: reîntregirea națională. Noi o vrem, basarabenii o vor, dovadă și prezența a peste 1000 de tineri veniți de peste Prut prin mijloace proprii la marș. S-a profilat un consens și un deziderat similar și în rândul clasei politice din România și Republica Moldova, așteptăm ca de la vorbe, politicienii să treacă la fapte, și să reușim ceea ce ne propunem pentru bunăstarea populației de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, reprezentantul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatoarea evenimentului.

,„Am venit din Basarabia pentru ca energia și aspirațiile noastre naționale să se manifeste complet, acasă, în România. Vrem să trăim liber, fără amenințarea constantă a pericolului rusesc. Contăm pe sprijinul României, avem nevoie de solidaritatea fraților noștri”, a declarat Irina Guțu, originară din Bălți.

Participanții la manifestație au fost vopsiți pe obraji, au purtat panglici și au fluturat drapele în culorile comune celor două state românești: albastru-galben-roșu. Aceștia și-au exprimat solidaritatea cu Republica Moldova în contextul regional tensionat, care a demonstrat fragilitatea statelor ex-sovietice în fața agresiunii rusești, prin practici de șantaj economic și presiuni militare.

 

Susa material: portalul de ştiri EVZ.ro / Radu Pădure şi Petrişor Cana 

Sursa foto/video: www.evz.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter