La Chişinău a fost deschisă Expoziţia „Ocupaţia sovietică”, cu 20 mii exponate. Intrare liberă


Deportarile, foametea si represiunile politice din perioada ocupatiei sovietice au fost ilustrate la o expozitie permanenta deschisa sambata, 26 martie 2016, la Muzeul Militar din Chişinău.

Printre exponate este si tancul sovietic din fata Brigazii „Stefan cel Mare”, care a fost demontat anul trecut. Evenimentul inaugurat cu mare fast, la care au participat oficiali, deputati, ministri si ambasadori, s-a lasat cu galagie. Nefiind de acord cu termenul de ocupatie sovietica, aripa tanara a Partidului Comunistilor a protestat in fata cladirii, cerand demisia Ministrului Apararii.

Anatol SALARU, Ministrul Apararii: “Cei care scandeaza afara sunt urmasii celora care scriau scrisori lui Stalin sa mareasca cota de condamnare la moarte. Ei sunt urmasii celora care scriau scrisori pe vecinii lor, care trebuie dusi in Siberia. Ei sunt cei care incearca sa justifice crimele Stalinismului, comunismului.”

Protestele de afara nu au zadarnicit deschiderea expozitiei, la eveniment fiind prezenti ministri, deputati, ambasadori, si atasati militari acreditati in tara noastra.Toti au ramas impresionati de cele vazute.

“Eu sunt mandra ca am ajuns sa vad in R. M. o astfel de tratare a realitatii. Eu cred ca fiecare cetatean al R. Moldova ar trebui sa vina macar o data in acest muzeu care te marcheaza si iti schimba felul de a gandi.”

“Acesta este un trecut al nostru si nu trebuie lasat uitarii.”

 

Expozitia Ocupatiei sovietice-baraca-26-03-2016-500px

 

Marius LAZURCA, Ambasadorul României la Chişinău“A fost nevoia in fond a cetatenilor de a recupera adevarul despre trecut si de a rascumpara suferinta pe care acest trecut a produs-o.”

Muzica apasatoare si filmuletele in alb negru ce se deruleaza pe cele cinci televizoare instalate in muzeu creeaza o atmosfera dureroasa.

“Mi s-a facut dosar fara sa stiu si nu am putut sa am studii”

“E ingrozitor, unele scene chiar parca-s facute real.”

“E bine ca acum ca acum nu este asa cum a fost inainte.”

 

Expozitia Ocupatiei sovietice-vizitator copil-26-03-2016-500px

 

Patricia Podoleanu, reporter PRO TV: “Cei de la muzeu au reconstituit o baraca in care au trait persoanele deportate in Siberia. În realitate, camera era mult mai mare, iar in ea se inghesuaiu cel puţin 50 de persoane. În baraca de la muzeu pot fi observate paturile etajate si soba de încălzit. Oamenii dormeau îmbrăcaţi, iar de mâncare pe masa – nici vorba. “

Expozitia are mai multe sali, fiecare  reprezentand o perioada sau un eveniment. Peretii sunt acoperiti de poze sau documente de altadata.

Mihai TASCA, cercetator stiintific: “In spatele meu se afla simulat un birou de anchetare. In dreapta e renumitul… care ancheteaza o femeie invinuita de activitatea impotriva puterii uniunii sovietice.”

Expozitia cuprinde peste 20 de mii de piese de muzeu, dintre care fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupatie sovietica. Exponatele au fost colectate de la cetateni.

Mihai TASCA, cercetator stiintific: “In stanga mea iarasi avem simulat un depozit, unde se tin dosarele pt persoanele care au fost judecate sau trimise in gulag.”

Expozitia este permanenta, iar intrarea este libera.

 

 

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Expoziţia „Ocupaţia sovietică”, inaugurată la Chişinău! Au fost prezentate 20 mii de piese// FOTO

 

 

Sursa material: PRO TV Chişinău

Sursa foto: Moldova.ORG

Sursa video: PRO TV Chişinău

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter