Istoria se repetă! Astăzi, 11 iulie 2015, din rugina podului feroviar de la Ungheni a răsărit un nou Pod de Flori


„Jos hotarul de la Prut!” şi „Bine aţi venit acasă!”. Asta au scandat astăzi, 11 iulie, câteva mii de cetăţeni de pe ambele maluri ale Prutului care, la o distanţă de mai bine de două decenii, au refăcut Podul de Flori pe Prut. Evenimentul poartă un profund caracter simbolic, care vine să reactiveze multor oameni conştiinţa că, indiferent pe ce mal al Prutului trăiesc, aparţin aceluiaşi neam şi vorbesc aceeaşi limbă, relatează Mesager.

Celor peste o mie de tineri porniţi de la Chişinău, pe jos, spre capitala tuturor românilor, Bucureşti, li s-au alăturat alte câteva sute de oameni, din diferite colţuri ale Moldovei. După 25 de ani de la primele Poduri de Flori, oamenii au trecut iarăşi, pe jos, podul feroviar de la Ungheni, fiind aşteptaţi în dreapta Prutului de sute de români.

„Unire şi numai unire fraţii mei, fiindcă este o ruşine ca în secolul XXI să fie un gard între fraţi”, afirmă Tudor Ungureanu, conducător, Ansamblul „Ștefan Vodă”.

„Am venit tocmai din Canada, sunt din România, judeţul Vaslui şi am venit special pentru această manifestaţie, Marşul lui Ştefan cel Mare”, spune un participant.

Podul de Flori din 1990-6 mai-coloana de oameni cu Tricolor-500px

PRIMUL Pod de Flori – 6 mai 1990

Să spună „Da!” reîntregirii neamului românesc au venit şi interpreţii Cristi Teodorovici şi Cătălin Josan, care au interpretat, pe malul stâng al Prutului şi ulterior pe malul drept, piesele consacrate ale cuplului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

„Cum pot eu să-mi trădez părinții și crezul pe care l-am avut din copilărie? Este o chestie de neimaginat pentru orice român care se află pe teritoriul Moldovei ca să-şi dorească Unirea cu ţara mamă. Să fim din nou o ţară şi un nucleu”, susține Cristi Aldea-Teodorovici.

„Este un moment simbolic, un moment istoric. Sunt 25 de ani de la primul Pod de Flori şi sunt sigur că acesta nu este ultimul. Cred că sunt în plus cuvintele în acest moment”, afirmă Cătălin Josan.

După ce au ajuns pe malul drept al Prutului, oamenii au încins o horă a Unirii după care au pornit, pe jos, în marş, spre Iaşi. De acolo, cu trenul, vor pleca duminica la Bucureşti, unde vor cere autorităţilor române să susţină demersul de unificare a celor două state româneşti.

Primul Pod de Flori a avut loc pe 6 mai 1990 şi a fost organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi Frontul Popular din Moldova. A fost pentru prima oară când, după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a fost traversată fără acte. A doua acţiune de acest gen a avut loc pe 16 iunie 1991.

 

 

Reportajul postului Naţional de televiziune Molodva 1, jurnalul principal de ştiri Mesager:

 

 

 

 

Sursa material: TRM

Sursa foto: www.actiunea2012.ro / www.tinerii.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter