Filiera de spionaj rusesc, dată în vileag în SUA, folosea reporterii agenţiei Tass. „Jurnaliştii” Diakov şi Leankă îi cunosc cumva?!


Rusii care au fost acuzati în Statele Unitede spionaj „au încercat să adune informații despre piețele financiare din SUA și potențialele modalități de a perturba activitatea lor, furnizand întrebări jurnaliștilor de la agenția rusă de știri Tass,” – scrie The Daily Beast, care citează date obținute din cadrul serviciilor secrete americane.

În textul rechizitoriului oficial al Departamentului de Justiție american, se arata  inculpații (spionii rusi – n.r.) „au formulat întrebări pe care jurnaliștii rusi urmau sa le puna personalului New York Stock Exchange”. Potrivit Daily Beast, agentia de presa in cauza este TASS.

Așa cum se menționează în rechizitoriu oficial, în mai 2013, Igor Sporyshev l-a contactat pe Evgheni Buryakov și i-a cerut sa compuna trei întrebări din raspunsul la care să se poata obțină date despre structura internă a bursei de valori. Sporyshev a presupus  indicația vine de sus.”

Buryakov a formulat intrebarile solicitate, cerand reporterilor rusi sa afle cum sunt folosite ETF-urile pe bursă (inclusivpentru destabilizarea piețelor„), ce cred reprezentantii bursei despre restricțiile în utilizarea roboților de tranzacționareși, o intrebare ceva mai usoara, daca exista interes pe bursa americana pentru produsele legate de Federația Rusă”. Cine a fost responsabil de comunicarea cu spionul rus in cadrul TASS, textul nu precizează.

Mecanismul de transmitere a intrebarilor este denumit de publicatia americana drept operațiune de culegere a informațiilor de natură economică”, în care are loc un amestec al activitatii traditionale a reporterului cu cea de spionaj.

În acest domeniu cețos, serviciile secrete din Rusia au lucrat mult timp foarte confortabil  scrie publicatia.

Agentia TASS a fost mult timp firma de acoperire pentru spionii rusi”. În special, Oleg Kalugin (foto), fost general KGB, care a condus operațiunile de informații sovietice in Statele Unite, a declarat într-un interviu pentru The Daily Beast: În cadrul activităților de informații [în timpul Războiului Rece] au fost implicat cel puțin jumătate din [angajații Tass], dacă nu mai mult. Au încercat să recruteze oameni pentru a avea acces la documente clasificate. Aceasta a fost principala sarcina… eu lucram pentru KGB. Desigur, am păstrat o relație de lucru foarte bun cu filiala TASS din New York„.

De atunci, „foarte putine lucruri s-au schimbat”, adăuga zambind Kalugin. Potrivit lui, diferența este că gama de interese ale serviciilor secrete ruse s-a mutat de la secretele militare și politice în direcția informațiilor despre bani și piețe. „Informatiile financiare și economice sunt foarte importante pentru economia Rusiei. Acest lucru este pe locul 1 in spionajul rus”.

 

 

Sursa material: Pagina de Rusia.ro

Sursa foto: www.bbc.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter