Festivalul „DescOPERĂ” de la Butuceni, platou de integrare a R. Moldova în circuitul universal al valorilor

Festival DescOPERA Butuceni-foto Monica Babuc - Copy

Cu un divertisment clasic „De la Baroc la Romantism”, în rezervaţia natural-culturală Orheiul Vechi a început cea de-a II-a Ediţie a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOPERĂ”. Şi dacă la Chişinău a plouat – la Butuceni timpul a ţinut cu organizatorii şi cu spectatorii prezenţi la evenimentul de valoare europeană, care promovează arta operei, dar şi locurile pitoreşti din R. Moldova.

„Încercăm să mutăm centrul vieţii culturale în altă parte decât la Chişinău şi să arătăm lumii că avem o sumedenie de locuri frumoase în ţară”, a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

„Este un eveniment de valoare europeană organizat de nişte entuziaşti care iubesc arta, pământul natal”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

În timp ce unii spectatori erau preocupați să surprindă cât mai multe imagini cu muzicienii şi împrejurimile, alţii ascultau vrăjiţi muzica, aşezaţi comod pe baloturile de paie.

„După o săptămână de muncă am venit să ne relaxăm la aer curat. Mă aflu aici pentru prima dată, fiica mi-a făcut această bucurie. Atmosfera este extraordinară și timpul a ţinut cu noi, semn că Dumnezeu ne iubeşte. Aici e ceva mai aproape de pământ, mai aproape de oameni, e foarte frumos. Mi-am luat abonament pentru toate trei zile. Este un eveniment care promovează o zonă şi, în general Republica Moldova pentru a atrage mai mulţi turişti, inclusiv la Butuceni, la Orheiul-Vechi”, au spus spectatorii.

Festivalul „DescOPERĂ” continuă sâmbătă cu opera „Carmen” de Bizet, iar duminică vor răsuna creaţii celebre de Johann Strauss.

 

Inaugurarea Festivalului „DescOPERĂ” de la Butuceni, R. Moldova, Ediția a II-a, 2017

Reportajul Silviei Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

Festival DescOPERA Butuceni-foto Monica Babuc

 

Festival DescOPERA Butuceni-foto de Svetlana Matvievici

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: Monica Babuc si Svetlana Mateevici

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md