După victoria lui D. Trump, Lituania se teme de invazia Rusiei, instruindu-și cetățenii


Ministerul lituanian al Apararii a emis 30.000 de exemplare ale unui manual care ii sfatuieste pe cetateni cum sa procedeze in cazul unei invazii rusesti, potrivit The Guardian. Exemplare ale manualului, cu sfaturi legate de nesupunerea civila, sunt trimise catre scolile si bibliotecile din Lituania ca urmare a victoriei lui Trump, care ameninta alianta NATO.

Lansarea cartii de 75 de pagini numita „Ghid pentru Rezistenta Activa” vine pe fondul temerilor crescute a agresiunii rusesti ca urmare a alegerii lui Donald Trump in functia de presedinte, care a afirmat in timpul campaniei sale, ca va revizui pozitia Statelor Unite privind apararea aliatilor NATO.

Astfel de manuale au fost publicate de trei ori incepand cu anul 2014, atunci cand au fost eliberate pentru prima data ca parte a raspunsului Lituaniei la anexarea Crimeei de catre Kremlin.

In primul volum numit „Cum sa Actionezi in Situatii Extreme sau in Instante de Razboi” erau incluse instructiuni privind forme de nesupunere civila in cazul unei ocupari, dar si descrieri despre greve, blocade, dezinformare si organizarea atacurilor cibernetice impotriva inamicului. Acest volum asigura cititorii ca focurile de arma nu reprezinta „sfarsitul lumii” si ca o alta metoda de rezistenta ar fi sa iti faci treaba „mai rau decat in mod normal”.

Al doilea volum, „Pregateste-te sa Supravietuiesti Situatiilor de Urgenta si de Razboi: o Abordare Vesela de Recomandari Serioase” a fost reemis si actualizat la sfarsitul anului 2015 si prezenta ilustratii ale unei familii de pisici.

Cel mai recent se refera in mod evident la Rusia, ca urmare a unei serii de miscari militare in regiunea Baltica de catre Kremlin, deoarece Trump, un sustinator al presedintelui Vladimir Putin, a fost ales presedinte in SUA.

Manualul descrie modul in care publicul poate recunoaste armele rusesti, tancurile, minele si alte componente militare, in acelasi timp indemnandu-i pe cetateni sa spioneze si sa raporteze inamicul ca sa nu intre iar Lituania sub ocupatie rusa.

Toate cele trei manuale de instructiuni sunt valabile pe site-ul Ministerului Apararii Lituanian si au fost create in colaborare cu Uniunea Lituaniana. Exemplare au fost distribuite catre scoli, biblioteci si alte institutii publice din intreaga tara.

Povilas Poderskis, un voluntar de 26 de ani in armata lituaniana, a laudat cel mai recent manual pentru informarea publicului cu privire la auto-aparare: „Antrenamentul militar nu este pentru toata lumea”, a spus el. „Este minunat sa vezi o perspectiva vasta asupra diferitelor moduri de rezistenta non-violente.”

Acesta a mai spus ca manualele fusesera utile pentru a diminua temerile publice cu privire la o invazie: „In opinia mea calmeaza oamenii. Mass-media lanseaza in mod constant mesaje despre desfasurarea conflictului- sunt exagerate, dar daca stii cum sa manevrezi situatiile de urgenta in caz ca se intampla poate emana un sentiment de calm.”

Aceste miscari, luate in contextul victoriei lui Trump si comentariilor despre NATO, au provocat temeri ca alianta NATO, vazuta ca o piedica in expansionismul rus, ar putea fi in pericol.

Cu toate acestea, ministrii au incercat sa denigreze semnificatia manualelor si au asigurat cetatenii ca nu sunt preocupati de o schimbare in relatiile dintre SUA si Lituania, in ciuda sprijinului aparent al lui Trump pentru Putin.

Ministrul Apararii din Lituania, Juozas Olekas, a declarat ca manualele au venit ca raspuns la cresterea cererii publice de a avea parte de o intensificare a securitatii nationale. „Cetatenii nostri isi doresc sa aiba cunostintele de baza cu privire la modul de a supravietui si despre cum putem demonstra ca oamenii nostri sunt gata sa actioneze in cazul oricarei agresiuni si sa lupte pentru fiecare centimetru din tara noastra”, a adaugat el.

 

 

Sursa material: În Profunzime

Sursa foto: Salon.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter