Covor roşu pentru CRONOGRAF, începe evenimentul anului din R. Moldova: 70 filme în concurs, 11 PREMIERE autohtone


CRONOGRAF, ecranul unde realitatea devine artă!

Personalități cinematografice internaționale, cineaşti şi cinefili locali își dau întâlnire la Chișinău între 12-18 mai 2015, la unicul Festival Internațional de Film Documentar din Moldova CRONOGRAF. 

Anul acesta FIFD CRONOGRAF oferă un program consistent de filme de calitate de pe tot mapamondul.

Pe lângă documentarele din concurs, în cadrul Festivalului, vor fi lansate ultimele producţii sau co-producţii moldoveneşti. Este vorba de 11 PREMIERE de film! 

Premierele vor fi proiectate, începând cu ziua de joi, 14 mai, până duminică, 17 mai, de la orele 20:00. Iar luni, 18 mai, sunt prevăzute alte trei premiere naţionale. Practic toate premierele de film vor avea loc la Centrul Cultural Odeon în prezenţa echipelor de realizatori. Doar filmul-investigaţie AUTOPCITY va fi proiectat joi, 14 mai, ora 18:30, la Tipografia 5, într-o atmosferă informală.

Joi, 14 mai, ora 20:00, va avea loc premiera documentarului LUME, IA-MĂ ÎN BRAȚE, EU VIN semnat de Violeta Gorgos, o co-producţie OWH Studio şi TVR. Filmul urmăreşte povestea Nataliei Starikova, care după ani lungi de închisoare încearcă să se reintegreze în societate.

Vineri, 15 mai, 20:00, va fi propus publicului în premieră VARIAȚIUNI PE UN NUME, o altă producţie OWH Studio. Un film despre Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană, care a jucat în cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, evoluând sub diferite nume.

 

afis-cronograf

 

În zilele de weekend, pe 16 și 17 mai, vor fi lansate în premieră 5 scurtmetraje de ficțiune semnate de autori din tânăra generaţie:

LOCUL în regia Tincăi Lucaciu este o istorie actuală în care se regăsesc sute de mii de emigranţi, atât din România, cât şi din Republica Moldova, aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune şi care au fost nevoiţi să îşi lase fie copiii, fie bătrânii, în grija unor străini.

Scurtmetrajul lui Nicolae NegarăEVADAREA este povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș. Filmul este inspirat dintr-o istorie adevărată care a avut loc în anii ’90 în Moldova post-sovietică.

Filmul INSIGHT al tânărului regizor Mihai Brumă prezintă istoria unui tânăr blocat în lift, care încearcă să-şi înfrunte fricile şi gândurile.

CADOUL filmul lui Dumitru Grosei, prezentat la Festivalul de la CANNES anul trecut, dar este încă o enigmă pentru publicul local, va fi proiectat duminică, 17 mai, ora 20:00. Orice copil mai devreme sau mai târziu, trece obligatoriu printr-o experiență de viață majoră, prin care îi vine maturizarea. În cazul lui Victor, copilul din film, această experiență a venit într-un mod neașteptat pentru el, sub forma atractivă al unui cadou de Crăciun, pe care și l-a dorit foarte mult.

În aceeași seară, la ora 20:40 va fi proiectat filmul ÎN ATAȘ, în regia lui Mircea Bobână. Un film care ilustrează anul 1989 la Chișinău, RSS Moldovenească. Un veteran al războiului din Afganistan apelează la ajutorul camaradului său ca să evadeze din spitalul de psihiatrie. Pomenindu-se la libertate își dă seama că a rămas blocat în propria pușcărie. Filmul este o co-producţie Moldova-România-Germania.

 

 

CRONOGRAF Trofeu

 

 

În ultima zi a CRONOGRAF-ului, pe 18 mai, cinefilii sunt așteptați la trei premiere de film documentar:

 

  1. EXPEDIȚIILE MEMORIEI. BASARABENII DINTRE KARLAG ȘI BAIKONUR, în regia lui Sergiu Eni, un documentar realizat pe urmele basarabenilor deportaţi în Kazahstan.
  1. Documentarul de lungmetraj IUBIRILE LUI MIHAI VOLONTIR, după un scenariu de Dumitru Olărescu și regizat de Mircea Chistruga și Vlad Druck, este primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir. În documentar aflăm despre urcuşurile şi căderile unui actor, despre formula talentului său, dar şi despre iubirile acestui mare Actor.
  1. Ultima premieră din cadrul CRONOGRAF 2015 este documentarul VALEA PLÂNGERII care va fi proiectat luni, 18 mai, ora 16:00, realizat de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan și Iulia Elena Hossu. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului rromilor. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor rromi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic, al memoriei şi lacrimilor.

 

Vă invităm să descoperiţi prezentul şi viitorul cinematografiei moldovene la CRONOGRAF!

 

Informaţia detaliată despre premierele din cadrul FIFD CRONOGRAF, ediţia a XII-a, o găsiţi aici. http://cronograf.md/Premiere_!_1430206425.php?id=287

Biletele și abonamentele la Festival pot fi cumpărate la casele Centrului Cultural Odeon și on-line pe iticket.md.

Toată informația despre filmele participante, însoțite de imagini, trailere și sinopsis-uri, precum și programul festivalului, accesul și noutățile lui pot fi găsite pe site-ul oficial  http://cronograf.md sau pe www.facebook.com/IDFF.CRONOGRAF.

 

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex Festival de film din Republica Moldova, o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar.

Festivalul CRONOGRAF a fost lansat în 2001 şi este organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi.

 

Partenerul general al celei de-a XII-a ediții a festivalului este SDC Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

 

 

Cronograf-pasaj pentru pietoni

Vă aşteptăm la CRONOGRAF, ecranul unde realitatea devine artă!

Alege-ți filmul și vino să-l vezi!

Program CRONOGRAF-700px

 

 

 

Sursa material: IDFF CRONOGRAF / Irina Ursu

Sursa foto: pagina FB a Festivalului CRONOGRAF

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter