Congresul Diasporei. Cerinţă-cheie: Crearea Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru Diaspora sub premier


Peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate solicită Guvernului României crearea Ministerului Românilor de Pretutindeni și a unei instituții speciale în subordinea premierului, responsabilă de relația cu Republica Moldova.

Acestea sunt principalele revendicări ale diasporei din România și Republica Moldova, formulate la București, în cadrul Congresului Diasporei Unioniste.

,,Avem nevoie de o susținere punctuală, de un buget și de o strategie pentru eficientizarea raportului dintre statul român și românii din străinătate, precum și a coordonării politicilor pentru Republica Moldova”, a declarat George Simion, președintele executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatoarea evenimentului.

Congresul Diasporei Unioniste-foto de grup final-5april2015-800pxRomânii de pe ambele maluri ale Prutului, plecați în Italia, Franța, Spania, Grecia, Germania, Elveția, Marea Britanie și SUA au punctat că nu există o diasporă a României și o diasporă a Republicii Moldova, ci o singură Diasporă Română.

De asemenea, participanții la Congres au solicitat clasei politice de la București și de la Chișinău să-și asume Unirea ca obiectiv național și să depună toate eforturile necesare ca aceasta să se realizeze până cel târziu în 2018.

Evenimentul desfășurat în perioada 3-5 aprilie 2015 s-a încheiat cu o horă a Unirii întinsă de românii din Diaspora şi din comunităţile istorice în Piața Universității din Bucureşti.

 

 

Congresul Diasporei Unioniste-Hora Uniri-Univ-Bucuresti-5apr 2015

 

 

Privesc.eu: Congresul Diasporei Unioniste. Sesiunea: Elaborarea planului de acțiuni pentru anul 2015 și adoptarea rezoluției finale 

 

 

 

Sursa material: comunicat de presă al Platformei Acţiunea 2012

Sursa foto: www.actiunea2012.rowww.infoprut.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter