Casa lui Vasile Alecsandri de la Mirceşti a ajuns a nimănui, e în stare jalnică


Abandonată de autorităţi şi ocolită de turişti, casa memorială Vasile Alecsandri din Mirceşti, judeţul Iaşi, se deteriorează pe zi ce trece. Clădirea, monument de patrimoniu, a devenit obiect de dispută între Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi Academia Română.

Preluarea clădirii şi a terenului din împrejurimi de către comunişti a dat peste cap planurile lui Vasile Alecsandri. După cel de-al doilea Război Mondial, casa şi moşia au trecut în administrarea Ministerului Artelor şi Informaţiilor. Odată încheiate reparaţiile, conacul a fost deschis ca muzeu memorial la data de 9 iunie 1957.

Ultima reabilitare a fost făcută la începutul anilor ‘90.

Conacul familiei Alecsandri a fost construit în 1860, după planurile poetului şi sub stricta supraveghere a soţiei sale, Paulina. Iniţial au fost ridicate două camere şi un hol, iar imobilul avea o arhitectură simplă. Apoi, casa a fost extinsă. După moartea poetului, în 1890, proprietară devine soţia lui, care lasă întreaga avere nepoatelor sale, cu condiţia să doneze casa Academiei Române.

Conducerea Muzeului Literaturii Române declară că proprietarul de drept al clădirii este Academia Română. Reprezentanţii Academiei susţin însă că nu pot consolida clădirea, pentru că pământul de sub imobil s-ar afla în proprietatea Consiliului Judeţean. Nici Muzeul Literaturii Române, care plăteşte trei gardieni pentru a păzi întreaga proprietate şi două muzeografe care au grijă de exponate, nu poate face investiţii. Nici Primăria comunei Mirceşti nu poate face nimic. Din acelaşi motiv: clădirea nu le aparţine.

Casa se află într-un parc dendrologic, cu stejari şi nuci seculari, plantaţi de poet şi protejaţi de lege.

Casa memorială Vasile Alecsandri a fost scoasă din circuitul turistic, fapt care afectează accesarea unor proiecte europene.

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: Ghid Turistic

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter