Bustul Artistului plenar Eugeniu Ureche inaugurat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău


Bustul unei remarcabile personalităţi a culturii naţionale, Eugeniu Ureche, a fost inaugurat în cadrul celei de-a patra Reuniuni a Teatrelor Naţionale. Creaţia sculpturală are o poveste impresionantă, a fost realizată chiar de Eugeniu Ureche în 1961, iar acum graţie susţinerii Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a fost transpus în bronz de către sculptorul Ion Zderciuc.

Bustul a fost dezvelit de către membrii familiei lui Eugeniu Ureche în holul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, pe scena căruia legendarul actor a făcut istorie.

„El a fost readus în teatru după ce în 1977, şi o spun cu toată certitudinea, a fost alungat din teatru de directorul de atunci Victor Gherlac. Bustul a fost modelat în lut de mâinile maestrului, pe urmă el l-a trecut în plastilină şi a stat vreo 40 de ani la noi în casă”, a spus Vitalie Rusu, ginerele lui Eugeniu Ureche.

 

 

„Atunci când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Eugeniu Ureche, am organizat cu familia o expoziţie a lucrărilor lui Eugeniu Ureche. Printre lucrări era şi acest autoportret realizat de Ureche în 1961. Graţie Ministerului Culturii am reuşit să turnăm în bronz această lucrare”, a menţionat Petru Hadârcă, director la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

„Într-adevăr, un autoportret sculptat cu multă măiestrie şi vocaţie. Eu nu am făcut nimic altceva decât l-am transpus în material, în bronz”, susţine sculptorul Ion Zderciuc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moment emblematic – astfel a apreciat evenimentul ministra Monica Babuc.

„Faptul că am reuşit să ne aducem modesta contribuţie la păstrarea memoriei lui Eugeniu Ureche este o onoare. Chipul în bronz al lui Ureche va fi, cred, o emblemă de noroc pentru teatru, pentru reuniune”, a specificat Monica Babuc.

La începuturi, Eugeniu Ureche a fost cântăreţ de operă, melodii populare, a realizat roluri memorabile la teatru, în filme, la radio.

„Atunci când lucram la Radio Moldova în Redacţia Literară, textele cronicarilor erau citite la rugămintea noastră anume de Eugeniu Ureche, o voce fenomenală, vulcanică, monumentală a omului de legendă Eugeniu Ureche”, afirmă scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu.

Doar cu o lună înainte de plecarea în eternitate, în ianuarie 2005, Eugeniu Ureche a susţinut ultimul recital pe un pat de spital.

 

 

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video și Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: TVM / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter