Aurelia Peru-Balan: „…În prezidențialele din toamnă se va da preferință PR-ului „negru””


Aurelia Peru-Balan pentru portalul TRIBUNA: „principalii jucători vor ieși în scenă la sfîrșitul verii

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Aurelia Peru-Balan, consilier al Președintelui RM pe probleme politice, a vorbit despre ce a determinat-o să accepte această funcţie, ştiind că Preşedintele Nicolae Timofti este pe final de mandat, ce eveniment a marcat-o cel mai mult în activitatea de consilier al Președintelui, ce crede despre consultanţa politică din Republica Moldova, dacă nu este tentată să facă politică, dar și despre planurile de viitor.

T.: Sînteţi consilier în probleme politice al Preşedintelui Nicolae Timofti. La concret, ce presupune această funcţie?

A.P.: După mine, orice funcție în instituțiile puterii trebuie să depășească stereotipurile  incluse într-o fișă de post. Mai cu seamă atunci cînd invocăm subiectul legat de politică.  De fapt, în stare pură, politica  poate fi întîlnită doar în dezbaterile din campaniile electorale, în rest, componenta politică  face parte din orice ecuație – fie că este vorba despre subiecte din economie, justiție, cultură sau educație. Ingredientele politicului sînt prezente oriunde. De aici reies și responsabilitățile consilierului pe domeniul politic. Este foarte important de a nu admite goluri și dezinformare pe masa de lucru a Președintelui Republicii Moldova. Predictibilitatea evoluțiilor pe scena politică autohtonă –  e și acesta, în viziunea mea, un exercițiu de funcție. Dacă izbutești să interpretezi corect acțiunile și declarațiile actorilor politici, este un plus în elaborarea agendei politice a primei persoane în stat.

T.: Ce V-a determinat să acceptaţi această funcţie, ştiind că Preşedintele Nicolae Timofti este pe final de mandat?

A.P.: În managementul comunicării politice nu există conceptul de „final”, mai cu seamă cînd nici în politică noastră nu prea există predictibilitate. Comportamentul și deciziile politice pot fi decisive sau fatale atît în prima, cît și în ultima săptămînă  de mandat.  Nu contează timpul, contează contextul, actorii și, desigur, prudența. Pe bună dreptate, afirma Vadim Tudor, că politica este „arta de a sta de pîndă”. Dacă ai întîrziat, ai ratat! Lucrurile simple, la prima vedere, au dedesubturi foarte contradictorii în sfera politică.

De ce am acceptat funcția? Pentru că fac parte din categoria oamenilor care preferă să regrete acțiunile, dar nu abținerea de la ele. Pentru mine a fost o onoare și o responsabilitate, deopotrivă, să accept invitația domnului Președinte Timofti. Era o perioadă fierbinte, cînd se forma Cabinetul de miniștri… Pentru un jurnalist, politolog și om care pricepe puțin în PR politic, acesta a fost un examen de maturitate. Cum puteam să nu mă prezint?! Dacă experiența mea profesională poate fi utilă în anumite circumstanțe, atunci nu mai contează pentru cîte ore, zile, luni semnez un contract de muncă. Eu nu sunt carieristă, eu sunt meseriaș. Si după astfel de „mandate” știu să revin la Alma Mater, unde am ce spune studenților.

T.: Aveţi deja aproape jumătate de an în funcţia respectivă. Ce situaţie, eveniment V-a marcat cel mai mult activitatea în această perioadă?

A.P.: Orice declarație publică, acceptată sau respinsă de opinia publică, marchează nu o singură persoană, dar întreaga echipă de consilieri. Imaginea Președintelui este rezultatul unei sinergii de echipă. Consilierii trebuie să-și asume erorile și să se bucure de succesele, victoriile șefului de stat.  Dacă, începînd cu 5 ianuarie 2016, opinia publică a memorat anumite declarații sau poziții ale Președintelui, considerați că undeva a fost și contribuția modestă a consilierului pe probleme politice.

T.: Dacă Dl Timofti ar mai fi Preşedinte un mandat, aţi accepta să Vă continuaţi activitatea în echipa Dlui? Apropo, dacă sînteţi la curent: Ce planuri are Nicolae Timofti în raport cu scrutinul prezidenţial din toamnă? Ar putea candida?

A.P.: Întrebarea Dvs. îmi amintește situația cu „drobul de sare”, care ar putea cădea de pe horn. Îmi plac întrebările cu forme de condițional, dar am și eu am o condiție – de a nu răspunde la ele. Știți de ce? Pentru că ele te impun să răspunzi la întrebări, aparent emergente, dar mai importante decît cea de bază. Vă interesează, desigur, dacă va candida Dl Timofti pentru al doilea mandat. Pot să va spun doar că principalii jucători vor ieși în scenă la sfîrșitul verii. E prematur să deschidem paranteze, cînd, în anumite cercuri, abia se scrie conținutul dintre ele.

 

Aurelia Peru-Tribuna-md-foto dialog-600px

 

T.: Ce credeţi despre consultanţa politică din Republica Moldova? La ce etapă este ea, comparativ cu cea din alte ţări?  Dar despre piaţa PR-ului ce părere aveţi? Ştim că sînteţi un bun specialist în acest domeniu şi de aia Vă întrebăm.

A.P.: Nu putem vorbi, astăzi, despre o școală de consiliere politică în Republica Moldova. Deși, pe lîngă strategi electorali de talia lui Dick Morris, Jonatahn Powell, care au consiliat partide politice în Moldova, știu că  mulți din foști colegi din jurnalism, politologi, oferă astfel de consultanță. Pot să remarc că tehnologiile noastre de PR sînt influențate de tendințele născute în democrațiile occidentale – imaginea internațională prin „mediatizarea” susținerii de importanți actori politici externi, evenimente speciale PR, foarte costisitoare, cum ar fi campaniile sociale cu tentă electorală, mitingurile electorale, mai recent, cluburi ale oamenilor de afaceri cu prezență internațională etc. Cineva pleacă în SUA pentru a se întîlni cu Victoria Nuland, alții înaintează, în fiecare săptămînă, cîte o moțiune simplă de cenzură împotriva miniștrilor din cabinetul Filip, al treilea asigură expunerea tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale – totul este PR. Toate aceste acțiuni au drept obiectiv, așa cum cere PR-ul,  acoperirea mediatică și obținerea încrederii din partea susținătorilor electorali.

Nu pot să scot din context, desigur, demonstrarea abilităților și hobby-urilor, care apropie liderul de public-uri și descoperă semințe de carismă, acolo unde ea este în stoc limitat: dansuri la discoteci, interpretări la trompetă, sărituri cu parașuta etc.

Acestea sînt resursele PR-ului pozitiv. Percepția mea este că în prezidențialele din toamnă se va da preferință PR-ului „negru”. El deja este foarte prezent în reportajele TV și pe platformele virtuale. Îmi pare rău că în aceste tehnologii murdare sînt implicați sărmanii părinți ai politicienilor. Propaganda este cea care apelează la bătrîni și copii pentru manipulare. La noi se face propaganda, dar pretindem că avem  PR.

Trebuie să mai constat că, odată cu „oligarhizarea” politicii moldovenești, tehnologiile de PR politic au devenit mai costisitoare și, respectiv, mai persuasive (Voi face un studiu de sinteză în toamnă, probabil).

T.: Dacă ar fi să comparaţi activitatea Dvs. în echipa Premierului Chiril Gaburici şi în cea a Preşedintelui Nicolae Timofti, ce asemănări şi ce diferenţe sînt?

A.P.: Tangențe există. Dar prefer să nu fac comparații. Asta ar însemna să pun plusuri și minusuri, ceea ce nu-mi place. Orice anturaj nou, pentru mine, este foaia albă, pe care trebuie sa o  scriu corect și caligrafic. Întotdeauna am avut colegi care m-au îndrumat. Activitatea la Guvern, însă, a fost o școală care m-a făcut să fac diferența între a comunica și a comunica cu presa subiecte cu tentă politică. Cu regret, nu am învățat încă să dansez o sîrbă, așa cum Zaharova dansează „kalinka” (glumesc).

T.: Nu sînteţi tentată să faceţi politică?

A.P.: Eu demult sînt în  politică. Am promovat oameni și idei, fiind, cîndva, autoarea unei emisiuni de analiză politică la canalul public de televiziune. Mai apoi am elaborat retorici politice  pentru mulți competitori electorali, chiar dacă am stat în culise. Pentru un PR-ist e ceva firesc. Astăzi este foarte dificil să faci politică clasică în Republica Moldova. Piața este aglomerată, dar regulile de joc nu dau șanse outsiderilor. Dar pentru rateuri nu am nici timp, nici predispoziție. Cum spuneam la începutul interviului, mai trebuie să stau de pîndă.

T.: Ce planuri de viitor aveţi?

A.P.: Nu le am, nu le fac. Sînt fatalistă. Chiar dacă aș ști că în cupa ce mi se întinde este opium, aș bea-o. În ultimii ani, aleg din ofertele pe care le primesc. Această selecție îmi face destinul și viitorul.  Eu sînt mulțumită de ce am.

 

Un interviu de Andriana Cheptine

 

  Aurelia Peru-Tribuna-md-prima foto-600px

 

 

Flacăra TV recomandă și:

Semne bune anul 2016 are… Politologul Aurelia Peru-Balan numită consilier prezidenţial //CV complet

Aurelia Peru-Balan, consilier prezidenţial, în presa română despre alegerile din SUA// INTERVIU 

 

 

Sursa material: Tribuna

Sursa foto: Tribuna.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Aurelia Peru-Balan: „…În prezidențialele din toamnă se va da preferință PR-ului „negru”… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter