Asociația „21 Decembrie 1989” cere României să semneze Acordul pentru condamnarea crimelor comunismului


DECLARAȚIE

de susținere a Acordului interstatal pentru constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului, inițiat la Tallin în august 2015.

Asociația 21 Decembrie 1989 saluta inițiativa ministrului Justiției din Estonia de înființare a unui tribunal internațional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul Conferinței de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Asociația 21 Decembrie 1989 a luat act cu satisfacție că Miniștrii Justiției din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia au și semnat un acord în acest sens.

Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Acordul pentru înființarea acestui tribunal internațional, fiind un act de dreptate așteptat încă din secolul trecut, zădărnicit de oficinele de propagandă filosovietice și de agenții Moscovei din statele est-europene și cheamă societatea civilă și toate forțele politice democratice din România, din Uniunea Europeană, din Ukraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania și Federația Rusă să susțină constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului.

Asociația 21 Decembrie 1989 considera că opinia publică mondială trebuie să știe despre suferințele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului și comunismului. Dacă după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internațional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

După deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului, în cazul dosarelor Revoluției și Mineriadei, care privesc perioada infracțională Decembrie 1989 – Iunie 1990 și care a constituit începutul căderii regimului comunist în România și, ulterior, al dezmembrării URSS, Asociația 21 Decembrie apreciază că, tratamentele inumane, degradante, cruzimile și crimele comunismului pe plan internațional trebuie să fie condamnate deopotrivă.

Asociația 21 Decembrie 1989 considera că este profund nedrept și grav ca până în prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt încă de competența tribunalelor internaționale.

Astfel, în consonanță cu inițiativa forțelor democratice și anticomuniste din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia, Asociația 21 Decembrie 1989 susține încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internațional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, memoria victimelor comunismului făcând necesară o asemenea abordare, iar noua generație de europeni trebuie să-și asume responsabilitatea de a veghea la recunoașterea crimelor comunismului.

 

Teodor MĂRIEȘ

PREȘEDINTE

 

  Asociatia 21 decembrie 1989-condamnare comunism-DOC

 

 

Sursa material: Asociația 21 Decembrie 1989

Sursa foto: În linie dreaptă

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter