Medicul Eduard Gherciu: „În Italia își exercită oficial profesia 323 medici și 14 stomatologi din Moldova”


Dragi prieteni ai platformei panNaționale Flacăra TV & Film, vă propunem un interviu interesant și de folos cu dl Eduard Gherciu, medic basarabean stabilit în Italia, din care veți afla detalii despre activitatea medicilor din R. Moldova emigrați în țara lui Leonardo da Vinci, care practică nobila profesie și pe faimoasa peninsulă.

Originar din s. Izbiște, Criuleni, medicul anestezist Eduard Gherciu este absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău (1985). Începând cu anul 2005, practică oficial medicina de urgență în Provincia Latina, Italia. Este fondatorul și președintele Asociației obștești „Moldova nel Mondo”, din  or. Roma, care, printre alte obiective, studiază fenomenul prezenței cadrelor sanitare: medicilor și asistenților medicali originari din R. Moldova în Italia, problemele cu care se confruntă aceștia.

Eduard Gherciu este pasionat și de Istoria Neamului, reușind să scrie și să lanseze nu demult monografia satului natal – „Izbişte, staul izvoarelor”, pe care a prezentat-o nu demult atât în localitatea de baștină, cât și la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău.

 

Medicul Eduard Gherciu: În Italia își exercită oficial profesia 323 medici și 14 stomatologi din Moldova

 

Câți medici și stomatologi activează legal în Italia?

Conform datelor Federației Naționale a Colegiilor medicilor și stomatologilor din Italia (FNOMCeO), actualmente în Italia își exercită oficial profesia 323 medici și 14 stomatologi. Numărul lor a crescut simțitor în comparație cu anul 2013, când activau 235 medici și 6 stomatologi.

Care este proporția după gen și vârstă?

Majoritatea medicilor – 77,6 %  sunt reprezentante ale sexului frumos, 48 % dintre medici sunt mai tineri de 40 de ani.

Care este geografia prezenței medicilor moldoveni / basarabeni în Italia?

În topul prezenței se află Regiunea Lombardia, urmată de Veneto, Emilia Romagna și Lazio, adică nordul și centrul Italiei, pe când în regiunile de Sud (cu unele excepții), Sicilia și Sardenia, medici molodoveni nu sunt. Cei mai mulți profesioniști sunt înscriși în Colegiul medicilor și stomatologilor din Roma – 39, Torino – 27, Brescia – 24 și Milano – 22.

În baza căror acte de studii activează acest număr impunător de medici?

Titlurile de studii din Republica Molodva și alte țări extra-comunitare trebuie să fie recunoscute sau echivalate aici, în Italia. Există două modalități. Examene de echivalare pe lângă Ministerul Sănătății din Italia sau înscrierea la Facultatea de Medicină pe lângă Universități. Prima modalitate este cea mai dificilă, din cauza complexității probelor scrise. În al doilea caz, se eliberează diploma universității respective cu drept de exercitare în orice țară din UE, însă stagiul de muncă și studiile precedente, cu regret, nu sunt luate în considerare pentru atribuirea vechimii în muncă.

Câți profesioniști activează în baza diplomei și licenței de practică eliberată de instituții din Republica Moldova?

În baza decretului Ministerului Sănătății publicat în Gazzetta Ufficiale (Monitorul Oficial al Guvernului Italiei) activează 39 absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) de la Chișinău, 16 moldoveni au absolvit universități din România, iat 17 dintre medici au absolvit medicina în alte tări, inclusiv în Bulgaria. Majoritatea medicilor din R. Moldova au fost constrânși să absolvească din nou Facultatea de Medicină, astfel 53 de medici au absolvit universitățile din Milano, în Brescia – 46, în Roma – 45, în Torino – 24, în Ferrara – 17, în Parma – 16 etc.

În ultima perioadă, medicii originari din R. Molodva au greutăți sporite în domeniul echivalării titlurilor de studii pe teritoriul Italiei, din ce cauză?

Într-adevăr, în ultimii trei ani nu au fost publicate decrete de echivalare a titlurilor de studii din Moldova de către ministerul de resort, acesta este un fapt îngrijorător, dar și mai îngrijorător este că avem informații, conform cărora Ministerul de Instruire Publică și Universităților din Italia ar fi remis universităților respective dreptul de a evalua individual dosarele cu programele analitice ale licențiaților în medicină, recomandând în multe cazuri înscrierea la primul an al Facultății de Medicină cu susținerea examenelor de admitere.

Care sânt salariile și condițiile de muncă ale medicilor din Italia?

Majoritatea specialiștilor activează în calitate de liber-profesioniști, adică nu sunt angajați ai instituțiilor publice sanitare, dețin cod fiscal pentru activitate autonomă și, deci, lucrează în condiții de concurență serioasă, achită taxe multiple și contribuie la fondul privat de pensii al medicilor. Angajarea în instituțiile sanitare publice se face numai prin concurs. Concursurile publice sănt blocate din cauza crizei economice din Italia, carența cronică de personal este parțial rezolvată prin angajarea pe termen determinat. Salariul în instituțiile statale este în medie 2.500 euro/lună. Cursurile de perfecționare sunt obligatorii, contra plată și se achită de fiecare profesionist în parte. Colegii care urmează rezidențiatul primesc o bursă de 22.700 euro/an și au dreptul la venituri suplimentare (gărzi plătite), care nu depășesc 7.800 euro/an. Același lucru se referă la cercetătorii științifici în disciplinele medicale.

Medicii primesc cadouri și/sau plăți neoficilale?

În Italia onorariile primite pentru prestațiile sanitare corespund tarifelor recomandate de către Ministerul Sănătății. Este obligatorie eliberarea recipisei sau facturii respective. Încălcarea regulamentului este calificată ca evaziune fiscală și amenzile aplicate de către Garda Financiară sunt foarte mari, ca să nu vorbim de sancțiunile Colegiilor teritoriale ale medicilor si stomatologilor, care aplică interdicții de exercitare a profesiei de la o lună de zile pâna la anularea completa a autorizației de activitate.

Există programe de cooperare între colegii de breaslă din Italia și alte țări cu cei din Republica Moldova?

Prezența membrilor Comunității medical-științifice moldave în tările UE este o oportunitate uriașă pentru cooperare, schimb de experiență și colaborare științifică interuniversitară. Medierea și dezvoltarea relațiilor interpersonale pot fructifica realizări frumoase. Sunt convins că Ministerul Sănătății de la Chișinău are capacități organizatorice pentru a valorifica la distanță această resursă importantă – medicii, tineretul studios și cercetătorii care provin din Republica Moldova, dar și oportunitățile de obținere a ajutoarelor umanitare: echipamente, inventar spitalicesc în stare bună, care pot fi folosite la dotarea instituțiilor medicale din Moldova.

Am inaugurat recent pe rețeua de socializare Facebook  Grupul „Medici & farmaciști Basarabeni”, care este o platformă interactivă pentru schimb de informații, opinii, noutăți și chiar de publicitate modestă cu referire la activitățile în domeniul profesional, unde sunt prezenți deja membri din Italia, Portugalia, Franța, Germania, SUA și bineînțeles din Moldova. Totodată, prin intermediul acestei platforme de socializare invităm colegii, care se confruntă cu greutăți în procesul de echivalare a dilpomei de studii și cu alte probleme să ne informeze, astfel încât să putem lua atitudine pe lingă instituțiile competente.

Vă mulțumim pentru interviu, dorind sănătate și mult succes medicilor noștri stabiliți în Italia și oriunde în lume!

 

Flacăra TV Chișinău

 

  

Flacăra TV recomandă şi:

Medicul Eduard Gherciu din Italia propune crearea unui organ autonom de coordonare a Diasporei MD

Cartea s. Izbiște scrisă și lansată de Eduard Gherciu, medic din Moldova stabilit în Italia

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: Biblioteca mun. „B. P. Hasdeu” din Chișinău

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter