La Chişinău au început Zilele Filmului Polonez: CinePolska – filme despre Libertate şi căderea comunismului în Europa


Joi, 20 noiembrie 2014, în capitala R. Moldova au început Zilele Filmului Polonez – CinePolska. Până pe 25 noiembrie, cinefilii vor putea viziona şase pelicule realizate în ultimii doi ani, toate premiate la festivaluri importante şi apreciate de public. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi se va desfăşura sub genericul Filme despre libertate.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Polonez din Bucureşti, Festivalul va fi deschis de celebra „Ida” – pelicula care a primit peste 40 de premii, candidată poloneză pentru Oscar. Este un film artistic, realizat în alb-negru, care ne spune istoria unei tinere călugăriţe de origine evreiască şi confruntările sale cu trecutul familiei, când îşi întâlneşte mătuşa, un procuror comunist.

Filmul „Păpuşa” va spune povestea primei poete rrome din Polonia şi preţul plătit de ea pentru creaţia sa, iar „Să vrei să trăieşti” va aduce spectatorii în lumea unui tânăr care, deşi suferind de paralizie cerebrală, îi învaţă pe cei din jur ce-nseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă.

„Baby blues” – o peliculă plină de umor despre o mamă adolescentă care învaţă ce e responsabilitatea păstrând, în acelaşi timp, bucuria vieţii. Bună dispoziţie aduce şi de filmul „Un bilet spre luna” – un road movie şi o poveste despre maturizare în Polonia anilor ’60. Ultimul film despre este controversatul „În numele”: istoria unui preot catolic care se îndrăgosteşte de un tânăr aflat în grija sa.

Zilele Filmului Polonez, un eveniment organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, vor fi găzduite de Cinematograful „Odeon”, ora 19.00. Patru dintre filme sunt subtitrate în limba română, iar două în limba rusă. Preţul biletelor este 25 de lei.

 

Sursa material: ştiri Teleradio-Moldova

Sursa foto/video: www.trm.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] La Chişinău au început Zilele Filmului Polonez: CinePolska – filme despre Libertate şi cădere… […]

  2. […] La Chişinău au început Zilele Filmului Polonez: CinePolska – filme despre Libertate şi cădere… […]

  3. […] 2014 // La Chişinău au început Zilele Filmului Polonez: CinePolska – filme despre Libertate şi cădere… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter