24-25 oct. 2015. ŞAPTE filme pe care le puteţi privi în week-end la Zilele Filmului Românesc


În aceste zile de odihnă, sunteţi aşteptaţi la cinematograful „Odeon” (str. Mihai Eminescu), unde puteţi viziona o serie de filme româneşti de referinţă, producţii şi co-producţii realizate de regizori şi actori clasici, dar şi de reprezentanţi ai Noului val al cinematografiei Naţionale.

Vă îndemn să mergeţi la această sărbătoare prilejuită de arta cinematografică românească împreună cu toată familia şi prietenii, inclusiv cei care nu prea cunosc româna, or, producţiile sunt subtitrate în limba engleză. 

În cea de-a 4-a şi a 5-a (ultma) zi a primei ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău puteţi urmări:

Sâmbătă, 24 octombrie 2015

ora 12.00Tănase Scatiu de Dan Pița, film artistic 1976, după proze ale lui Duiliu Zamfirescu; 

ora 17.00Aici… adică acolo de Laura Căpățână Juller, documentar 2012;

ora 19.00Aferim! de Radu Jude, film artistic 2015, Trofeul Ursul de Argint al Festivalul de Film de la Berlin 2015, pentru Cea mai bună regie;

ora 21.00QED de Andrei Gruzsniczki , film artistic 2014, între actori şi basarabeanul Dorian Boguţă;

 

Duminică, 25 octombrie 2015

ora 12.00Adela de Mircea Veroiu, film artistic 1985, după romanul omonim al lui Garabet Ibrăileanu, Marele Premiu al Festivalului de la Sanremo (1985);

ora 17.00Câinele japonez de Tudor Jurgiu, propunerea României la Oscar 2015;

ora 19.00După dealuri de Cristian Mungiu, film artistic 2012.

 

Cristian Mungiu si opratorul Oleg Mutu din Moldova-400px

Regizorul Cristian Mungiu cu operatorul de imagine Oleg Mutu din R. Moldova

Precum observaţi, Zilele Filmului Românesc la Chişinău se vor încheia duminică, 25 octombrie, cu un film de glorie al cinematografiei româneşti de după 1989 – lungmetrajul După dealuri, realizat de tânărul regizor Cristian Mungiu, film pe care l-am privit acum câţiva ani şi-l recomand cu tragere de inimă.

Această peliculă de excepţie i-a adus lui Cristi şi echipei sale Premiul Festivalului de la Cannes pentru Cel mai bun scenariu şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rolul principal (de fapt, două actriţe – Cosmina Stratan şi Cristina Flutur) – a se vedea prima fotografie.

În anul 2013, România a propus această dramă la Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Cristian Mungiu si actorul Valeriu Andruta din Moldova

Regizorul Cristian Mungiu cu actorul Valeriu Andriuţă din R. Moldova

De notat că rolul Preotului Mănăstirii de maici din lungmetrajul După dealuri este jucat de actorul basarabean, Valeriu Andriuţă, imaginea aparţinând altui vrednic basarabean, Oleg Mutu, unul dintre cei mai apreciaţi operatori de imagine din spaţiul românesc, pe care regizorul Cristian Mungiu l-a invitat la toate filmele sale.

Să reţinem şi faptul că regizorul Cristian Mungiu este născut la Iaşi, părinţii săi fiind basarabeni.

 

Îndemn tinerii cineaşti, dar şi pe cei pasionaţi de film, să participe dumincă, ora 14.00, la Seminarul Scenariul în Filmul Istoric, susţinut de criticul şi istoricul de film, Valerian Sava și Florin Lăzărescu, scenaristul filmului Aferim!, care va avea loc în sala cu coloane a Bibliotecii Municipalae B. P. Hasdeu, fiind moderat de regizorul basarabean, Dumitru Grosei.

 

Zilele Filmului Românesc sunt organizate la iniţiativa Asociație Cineaștilor Independenți din R. Moldova „Alternative Cinema”, condusă de regizorul Dumitru Grosei, în colaborare cu ROVA FILM din România, companie de producție cinematografică, fondată de Marian Crișan, regizorul filmului Rocker (2012), care a fost proiectat vineri, 23 octombrie 2015.

 

Intrarea la seminar şi la cinematograful „Odeon” este liberă.

 

Bucuraţi-vă de marea minune care se numeşte FILM!

 

Spotul Zilele Filmului Românesc la Chişinău 2015

 

 

Trailer Beyond the Hills (Dupa dealuri) de Cristian Mungiu 

 

 

 

Cristian Mungiu-film Dupa dealuri-afish

 

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: pagina FB filmului După dealuri / Beyond the Hills

Sursa video: YouTube 1 / YouTube 2

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter