Calvarul deportărilor din Basarabia prin obiectivul fotojurnalistei Clary Estes din SUA // Expoziție la Chișinău


A venit din SUA şi a rămas impresionată de istoria tragică şi dramele oamenilor care au fost deportaţi de regimul totalitar comunist. Este vorba despre Clary Estes, o fotojurnalistă şi voluntară în Corpul Păcii, care a realizat o expoziţie de fotografii, intitulată Cei care au rămas.

Când a venit în Moldova în calitate de voluntară în Corpul Păcii, Clary Estes a locuit într-o familie de deportaţi și anume la surorile Paşa şi Ana Graur, din Vădeni, Soroca. Femeile i-au povestit printre lacrimi despre calvarul prin care a trecut familia lor, dar şi alţi zeci de mii de basarabeni.

„Niciodată nu am auzit despre această istorie şi m-am gândit că a fost mare tragedie. Am decis să fac fotografii şi să conectez istoria cu viaţa de acum”, a spus foto-jurnalista Clary Estes.

Tânăra a realizat fotografii în două familii de deportaţi: Graur din satul Vădeni, raionul Soroca şi Postică, din Bubuieci.

„Este o iniţiativă salutară, un exemplu pentru compatrioţii dumneaei, dar şi ai noştri. Cu mijloace proprii putem realiza lucruri importante”, a menționat cercetătorul științific Andrei Prohin.

Expoziţia este parte a unui proiect ce-şi propune valorificarea fotografiilor, materialelor de arhivă, realizarea interviurilor pentru a identifica experienţele trăite de persoanele deportate de regimul totalitar comunist şi pentru a vedea cum acestea au marcat societatea astăzi.

„Am rămas impresionată că o persoană venită de departe a fost atât de sensibilă şi receptivă la istoria tragică a neamului nostru. Din aceste fotografii se desprinde soarta persoanelor care au fost duse în GULAG”, a specificat cercetătorul științific Elena Șișcanu.

Clary îmbină fotografiile vechi cu cele recente, iar imaginile sunt completate cu texte, ea dorind să le ofere foştilor deportaţi o posibilitate de a-şi spune povestea.

 

Expoziţia Cei care au rămas reuneşte 34 de fotografii şi va fi deschisă la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală până pe 6 august 2017.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter