Hotărâre istorică! Preşedintele R. Moldova va fi ales de popor, pe 22 mai am putea să-l votăm direct


Curtea Constituţională din Republica Moldova (CCM) a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. În vederea evitării vidului legislativ, CCCM a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni. Hotărârea CCM vine ca răspuns la sesizarea deputaţilor Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Potrivit Mesager, autorii sesizării au invocat că la modificarea Constituţiei, în anul 2000, au fost admise încălcări de procedură. Magistraţii CCM au constatat că, în anul 2000, când Parlamentul a modificat Constituția, au fost operate schimbări în textul inițial avizat de către CCM.

Decizia Înaltei Curți a luat prin surprindere politicienii.

„Vom revizui legislaţia şi vom executa întocmai decizia Curţii. Se va lucra la modificările în Codul Electoral, pentru a trece la pregătirea alegerii preşedintelui Republicii Moldova de către cetăţeni. Este surprinzător ce s-a întâmplat astăzi deoarece decizia a schimbat agenda politică a Republicii Moldova. Dar este îmbucurător, deoarece puterea trebuie să fie în mâinile cetăţenilor”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Deşi sunt un adept al formei parlamentare, forma instituită în 2000 pe care personal nu am sprijinit-o atunci, nu reprezintă forma clasică parlamentară de guvernare. A generat o serie de crize şi avea nevoie de o intervenţie pentru a readuce stabilitatea politică în Republica Moldova”, a opinat Valeriu Ghilețchi.

„Noi respectăm această decizie şi ne vom pregăti intens pentru alegerile prezidenţiale care conform constituţiei urmează să fie ales la două luni de la expirarea mandatului actualului preşedinte. Până în 24 mai va trebui să avem un preşedinte ales direct de popor”, a spus democratul Sergiu Sîrbu.

„Pe parcursul anului trecut deputații socialiști au mers de mai multe ori la CCM, unde au cerut să avizeze pozitiv un proiect de lege pentru alegerea prin vot direct a preşedintelui. 93 procente din populaţia Republicii Moldova își doresc alegeri directe a preşedintelui”, a afirmat liderul PSRM, Igor Dodon.

„Credem că este o decizie bună, dar, totodată, cam periculoasă în condiţiile societăţii noastre de astăzi, atunci când electoratul este puţin stabil şi poţi să-l manipulezi. Nu ştiu cât de adecvată este această lege”, a opinat Ștefan Vlas, deputat PL.

„Salutăm decizia care, într-un final, a clarificat un important subiect care preocupă o întregă societate moldovenească. Deşi apare un uşor sentiment că în ultimii 16 ani am trăit într-o ţară cu grave probleme juridice”, a spus liderul PPEM, Iurie Leancă.

„Este o decizie, în viziunea noastră, bună, o hotărâre care a pus capăt anumitei perioade şi a dat speranţă cetăţenilor. Din punct de vedere politic, vedem că cetăţenii doresc ca să aleagă direct preşedintele ţării”, a menționat Artur Reșetnicov, deputat neafiliat.

Decizia CCM este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

 

CCM: Preşedintele Republicii Moldova – ales, prin vot direct, de către cetăţeni

 

 

Hotărârea Curții Constituționale asupra sesizării nr. 48b/2015 privind interpretarea art. 135 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 141 alin. (2) din Constituție, depusă de un grup de deputați ai fracțiunii PLDM 

 

 

 

Sursa material: ştiri TVM

Sursa foto: captură video Privesc.eu

Sursa video: Moldova 1 TV şi Privesc.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter