ZorileBucovinei.com despre protestele românilor bucovineni contra mobilizării în războiul Rusia vs. Ucraina


Anunţarea celui de-al treilea tur al mobilizării parţiale în Ucraina a provocat proteste în mai multe regiuni ale ţării, mai ales din partea mamelor şi soţiilor bărbaţilor chemaţi la datorie. Nedorind ca fiii şi soţii lor să fie duşi sub gloanţe, în bătaia tunurilor, femeile au recurs la metode disperate, blocând drumurile de circulaţie naţională şi internaţională. Nu departe de Kyiv, la Belaia Ţerkovi, protestatarii au blocat timp de 20 de minute circulaţia, cerând salvarea din încercuire a militarilor din brigada nr. 72, lor alăturându-se şi persoane care se împotrivesc unor noi mobilizări.

În regiunea Cernăuţi blocarea drumurilor a durat mai mult, fiind provocată de înştiinţările şi ordinelor de chemare trimise de comisariatul militar regional în mai multe localităţi. Joi seară, 24 iulie, au oprit circulaţia, pe două segmente de drum, grupuri de locuitori din Corovia şi Molodia. În raionul Secureni aproape toate satele s-au pronunţat contra mobilizării, recurgând la aceeaşi metodă de protest, primii ieşind pe şosea locuitorii din Bilousivka, urmaţi de cei din Lomacinţi, Myhalkovo, Serbyceanî, Korman, Romankivţi, trasa Cernăuţi-Secureni-Novodnestrovsk fiind totalmente paralizată. Ştafeta protestelor din Secureni a fost preluată de locuitorii s. Priprutie, raionul Noua Suliţă. Vineri dimineaţă, după ce primarul a dat citire listei cu circa 150 de persoanele ce pot fi supuse mobilizării, zeci de femei cu sugari în braţe, tineri şi bătrâni au blocat şoseaua, zădărnicind circulaţia pe tot parcursul zilei. Spre seară au solidarizat cu vecinii lor şi un grup de tineri boinceni, închizând drumul la intrarea în Boian. În aceeaşi zi au fost blocate drumurile şi în localităţi din raionul Herţa.

Având ghinionul să mă pornesc joi dimineaţă în satul meu natal din raionul Noua Suliţă, seara la întoarcere le-am întrebat pe câteva tinere neveste cât vor sta în drum. „Cât va trebui”, mi-a răspuns scurt şi sec o mamă, cu un prunc la sân. Lacrimile lor mărturiseau că înţeleg destul de bine că nu vor opri războiul şi nici nu-şi vor proteja bărbaţii prin blocarea drumurilor. Aceste proteste pricinuiesc doar incomodităţi oamenilor porniţi la drum – cu problemele şi grijile lor. Dar în şirul de maşini blocate n-au văzut ca cineva să se revolte prea tare contra protestatarilor, asemenea manifestări fiind privite ca ceva firesc.

Între timp, comisarul militar al regiunii îi linişteşte pe cetăţeni că în ţinutul nostru încă n-a fost primit ordin de la statul major al armatei referitor la numărul persoanelor supuse mobilizării parţiale şi că înştiinţările trimise consiliilor locale au drept scop contabilizarea şi verificarea resurselor militare, care vor fi chemate la datorie în caz de declarare a stării de război pe întreg teritoriul ţării.

 

Sursa material: ziarul Zorile Bucovinei / Maria TOACĂ

Sursa foto/video: www.zorilebucovinei.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter