Vot furat! Autorițile de la Chișinău limitează accesul la justiție moldovenilor de peste hotare


Vineri, 25 noiembrie 2016, a avut loc prima şedinţă de judecată în Cazul diasporei care a cerut autorităţilor să recunoască că le-a fost îngrădit dreptul la vot la turul doi al alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie 2016. În cadrul şedinţei, părţile au prezentat demersuri şi au cerut timp pentru a face cunoştinţă cu materialele din dosar.

Aşa cum cererile de chemare în judecată au fost repartizate la mai mulţi judecători, iniţial s-a decis conexarea acestora, astfel încât un singur judecător să se ocupe de acest caz. Apărarea a venit cu un şir de demersuri.

Între timp şi reprezentanţii autorităţilor publice, dintre care Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Ministerul de Externe au solicitat ca cererile reclamanţilor să fie scoase de pe rol. Nimeni dintre ei nu a dorit să vorbească cu presa.

Într-un comunicat difuzat în seara zilei de 25 noiembrie, preşedinta CEC, Alina Rusu, a menţionat că fiecare vot contează, indiferent din ce parte a lumii vine și că va urmări îndeaproape modul în care organele de drept vor clarifica această situație. Avocaţii diasporei însă consideră că astfel este îngrădit accesul la justiţie.

„Este din punctul nostru de vedere o încercare a autorităţilor pe motive formale să încerce să continue această perioadă în care cetăţenii să nu aibă un răspuns asupra contestaţiilor lor. Se încearcă a se limita accesul liber la justiţie la acest caz”, a declarat avocatul Eduard Digore.

În total sunt depuse spre examinare peste 140 de cereri ale conaţionalilor noştri care nu au reuşit să-şi exercite dreptul la vot. Avocaţii spun că moldovenii aflaţi peste hotare au o singură dorinţă.

„Ei doresc confirmarea faptului că lor li s-a încălcat dreptul fundamental la vot, prevăzut de Constituţie. Diaspora sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi sunt egali în faţa legii ca şi cei aflaţi în țară”, a declarat avocata Veronica Mihailov-Moraru.


Amintim că, acum o săptămână CEC a transmis raportul final al scrutinului prezidenţial Curţii Constituţionale. Pentru validarea alegerilor, Curtea are la dispoziţie zece zile, termenul însă ar putea fi extins până după finalizarea procedurilor din judecată.

Tot astăzi un grup de cetăţeni din diasporă au cerut să fie introdus votul electronic, creşterea limitei  buletinelor de vot, mărirea numărului de secţii de votare dar şi posibilitatea de a susţine, inclusiv financiar, candidaţii sau partidele politice care reprezintă interesele diasporei.

 

Reportaj Moldova 1 TV: A avut loc prima şedinţă de judecată în cazul diasporei

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Vot furat! Peste 4000 moldoveni din diasporă cheamă statul în judecată, prima ședință pe 25 nov. 2016

Diaspora s-a solidarizat cu protestatarii din Chișinău: „Vot furat!”, „Vrem Moldova înapoi!”, „NU Dodon!”

La Chișinău s-a protestat și azi contra fraudării alegerilor prezidențiale: „Turul II repetat!” „NU Dodon!”

 

Vadim Brînzan din SUA: „Noi, diaspora, 1 mln de oameni, nu suntem reprezentaţi în organele puterii de stat”

Medicul Eduard Gherciu din Italia propune crearea unui organ autonom de coordonare a Diasporei MD

Vlad Spânu din SUA: E ridicol ca o ţară de 3 mln oameni să aibă 12 candidaţi, iar SUA cu 320 mln – 4

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: familia lui Alexandru Narte, Insula Caraibe

Sursa video: Moldova 1 TV și Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Vot furat! Autorițile de la Chișinău limitează accesul la justiție moldovenilor de peste hotare […]

  2. […] Vot furat! Autorițile de la Chișinău limitează accesul la justiție moldovenilor de peste hotare […]

  3. […] Vot furat! Autorițile de la Chișinău limitează accesul la justiție moldovenilor de peste hotare […]

  4. […] Vot furat! Autorițile de la Chișinău limitează accesul la justiție moldovenilor de peste hotare […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter