Vlad Spânu din SUA: Trebuie ales un Preşedinte, care n-a participat la guvernările precedente


Cum se vede Moldova electorală de la Washington?

De ce fel de şef de stat avem nevoie?

După ce criterii să-l alegem?

Pe cine să NU alegem?

De ce modificări de lege mai avem nevoie, ca Preşedintele să poată face ceea ce aşteaptă oamenii dezamăgiţi, iar Moldova să aibă viitor?

Ce stat e interesat cel mai mult să tulbure apele în R. Moldova?

Rolul societăţii civile, al mass-media şi diasporei în această campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016.

Aflaţi răspunsuri simple şi clare de la un diplomat înţelept – Vlad Spânu, basarabean de-al nostru de la Mihăileni, Râşcani, stabilit de mai bine de 20 de ani în SUA, omul de încredere şi, deseori, consultant al senatorilor americani şi demnitarilor de la Departamentul de Stat în problema R. Molodva şi a fostelor state sovietice.

Un interviu interesant şi de real folos pentru electoratul din R. Moldova, realizat de Valentina Ursu pentru Radio Europa Liberă.

Interviul poate fi ascultat în playerul AUDIO şi/sau citit în mai jos. (Flacăra TV)

 

Cuvântul-cheie în această campanie prezidențială ar trebui să fie „respectul”. Moldova trebuie să ajungă un stat respectat, o voce respectată, iar pentru aceasta are nevoie de un lider puternic, care să redea încrederea oamenilor în instituția prezidențială și în viitorul acestui stat. Este părerea președintelui Fundației Moldova de la Washington, Vlad Spânu.

Vlad Spânu: „Alegerea președintelui Republicii Moldova de către cetățeni este doar un prim pas spre normalitate. Următorul pas ar trebui să fie alegerile parlamentare pe circumscripții electorale. Și al treilea pas este lichidarea dualității puterii executive, atunci când în fruntea executivului avem doi capi: președintele și prim-ministrul.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că aceste alegeri sunt organizate pentru clasa politică, pe care o are astăzi Republica Moldova, fie că e vorba de cea care se află la guvernare, fie că e vorba de cea care se află în opoziție. Până la urmă, cred unii că toți sunt o apă și un pământ. Cum se vede situația de acolo, de peste ocean?

Vlad Spânu: „Alegerile acestea, care vor pune cetățeanul în primul plan, totuși, sunt un element al democrației. Chiar dacă astăzi cuiva i se pare că ele vor fi influențate, în orice țară orice alegere, fie parlamentară sau prezidențială, este influențată de către un partid, de către o persoană. Acestea sunt chestii la moment care vor veni și vor trece. Însă o societate civilă într-o țară trebuie să aibă puterea de a pune în fruntea țării anumite personalități, fie că acestea sunt care îi reprezintă sută la sută sau care îi reprezintă mai puțin. Dar fără acest element democratic o țară nu se poate dezvolta. Și, după cum s-a dovedit, forma de guvernare de republică parlamentară în Republica Moldova a fost potrivită pentru schemele mafiote care au fost realizate cu succes până în prezent.”

Europa Liberă: Din lista aceasta lungă cu candidați, poate să apară unul care să iasă din tipic, care să spună mai mult adevăr decât s-a spus până acum?

Vlad Spânu: „Cetățenii, care vor alege președintele, trebuie să aibă o grilă foarte deasă care să aleagă boabele bune de neghină. Și, în primul rând, ar trebui să se uite la calitățile viitorului președinte care ar trebui să fie independent de clanurile mafiotice care controlează astăzi Republica Moldova. Și, în al doilea rând, să nu fie controlați sau să nu fie șantajabili de serviciile secrete din afară, în special mă refer la Federația Rusă care are cel mai mare interes în Republica Moldova și care are cel mai mare control.”

Europa Liberă: Și cetățeanul chiar va vota pentru candidatul care promite că va duce Moldova fie spre Est, fie spre Vest?

Vlad Spânu: „Cetățeanul trebuie să fie bine informat ce se întâmplă cu Republica Moldova, trebuie să fie informat cine este candidatul. Și pentru aceasta, un rol foarte important îl are mass-media. Mass-media, fiind, în mare parte, în Republica Moldova, controlată de organele mass-media din Federația Rusă, șansele sunt mici. Revin la aceeași problemă: din ce cauză se întâmplă aceasta. Și aceasta se întâmplă numai din cauza politicienilor actuali care sunt la putere, fie că e vorba de parlamentari, fie că e vorba de președinte, fie că e vorba de guvern. Ei au admis să ajungem la această situație, după 25 de ani de independență, să nu ne putem controla teritoriul, să nu ne putem controla piața mass-media din Republica Moldova, să nu ne putem controla partidele care sunt influențate și sunt infiltrate de diferiți agenți străini.”

Europa Liberă: În Moldova se tot vorbește că politicienii cumpără votul, încearcă să mituiască alegătorul, iar cetățeanul așteaptă să fie mituit. Cât de păgubos ar fi acest lucru, dacă continuă?

Vlad Spânu: „Trebuie să ne uităm doar peste Prut, să vedem cum în decurs de 10 ani de zile, în mare parte, a fost curmat acest viciu care se numește corupție. Organele de drept în România au reușit să pună la punct politicienii care au fost vinovați de anumite infracțiuni, să fie puși la închisoare. Și aceasta e o lecție nu doar pentru cei din România, dar e o lecție și pentru cei din Republica Moldova.”

Europa Liberă: E mare numărul celor nehotărâți. Și aceasta se va răsfrânge asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale. Cine și cum ar putea să îi motiveze pe cei care încă nu au luat o decizie sau nu se grăbesc să ajungă la urna de vot?

Vlad Spânu: „Oamenii sunt nehotărâți, atunci când nu sunt informați. Cum poate un candidat din Republica Moldova să influențeze, să informeze populația? Sunt două pârghii simple: una, să folosească mass-media care să ajungă la urechile și ochii fiecărui cetățean; și a doua, să aibă suficiente capacități, resurse umane și financiare ca să poată să cutreiere toată Republica Moldova, pentru a se întâlni cu populația și să le explice cine este el. Numai la întâlniri de genul acesta poate omul să îl cunoască mai aproape pe candidat. Nu știu în Republica Moldova dacă se practică această modalitate de discuții cu alegătorul. Însă aici, în Statele Unite ale Americii, campania prezidențială este mai mult de un an de zile. Și atunci candidații la președinție reușesc în acest an să acopere o mare parte a teritoriului SUA, întâlnindu-se cu cetățenii în diferite forme: se întâlnește pe stadioane cu mii de oameni, sau se întâlnește în așa-numitele town halls cu 100 sau 500 de oameni.”

Europa Liberă: Un milion de cetățeni ai Republici Moldova, cetățeni cu drept de vot sunt peste hotare, acolo unde și-au găsit bucata de pâine. Cât de mult contează acest vot al diasporei sau al celor care reprezintă comunitatea moldovenilor din străinătate? Și cât de decisivă poate fi prezența lor la vot?

Vlad Spânu: „Statistica din alegerile parlamentare din anii trecuți arată că un procent foarte mic din acest milion de oameni votează, din mai multe considerente. Însă important ar putea fi atunci când alegerile sunt foarte aproape, în sensul atunci când candidații au voturi mai mult sau mai puțin egale. Și atunci numărul voturilor din diasporă va conta. Așa cum a contat în România sau cum contează în alte țări, când diaspora are un vot hotărâtor când doi candidați, de exemplu, au 50/50 sau 49/49.

Europa Liberă: În România a fost o mobilizare spectaculoasă. Pentru alegerile din Moldova situația poate fi comparabilă? Sau, mai degrabă, există diferențe?

Vlad Spânu: „Diferența cea mare este că cetățenii Republicii Moldova sunt totalmente dezamăgiți în guvernarea de astăzi, guvernarea de ieri și nu au încredere în guvernarea de mâine.”

Europa Liberă: Așa se zice că, în funcție de cine va ieși învingător, alegerile prezidențiale ar fi o șansă pentru formațiunile de la guvernare să își mai fortifice pozițiile pe care deja le dețin sau pentru cele din opoziție de a se afirma în lupta politică, de a ajunge în funcții mult dorite, mult râvnite.

Vlad Spânu: „Este corect. Și, din considerentul acesta, spuneam că trebuie să existe o grilă a cetățenilor care trebuie să selecteze un candidat care i-ar reprezenta pe ei, dar nu anumite partide politice sau anumite clanuri. Într-un stat trebuie să existe, cum există într-o democrație, cum e SUA, checks and balances. Deci, nu trebuie să existe doar echilibrul puterilor. Dar trebuie să existe și o verificare a unei ramuri a puterii față de celelalte ramuri ale puterii. Acesta ar trebui să fie cel mai important criteriu pentru cetățean, să fie un președinte care i-ar reprezenta și nu ar fi subordonat unui partid politic sau unor clanuri de la Chișinău.

Europa Liberă: Și cel care va fi învingător de unde ar trebui să își înceapă activitatea, mandatul pentru următorii patru ani acolo, la Președinție?

Vlad Spânu: „Trebuie să aibă capacitatea și curajul de a scoate societatea civilă din gaura neagră. Nu mai este o persoană aleasă de 101 deputați din Parlament. Este o persoană susținută de întreaga populație a Republicii Moldova. Acesta este mandatul societății civile. Și mandatul societății civile din Republica Moldova ar trebui să spună că președintele trebuie să fie o unealtă a societății civile care ar reuși să stopeze toate viciile care există astăzi în societate: corupția, lipsa democrației, lipsa reformelor ș.a.m.d. Președintele ar trebui să fie o tribună care ar reprezenta societatea și care ar impune alte ramuri ale puterii, guvernul și Parlamentul, pentru a se îndrepta pe o cale normală, pe care nu a făcut-o Republica Moldova din 2001.”

Europa Liberă: Pe lângă faptul că ar trebui să fie un bun moderator pe lângă puterile din stat, legislativă, executivă, cum ar trebui să țină el sfat cu poporul, astfel încât cetățeanul să recâștige încrederea pe care a pierdut-o atât de mult în instituția prezidențială?

Vlad Spânu: „E foarte bună întrebarea în sensul că această încredere care nu există astăzi trebuie să fie câștigată de către președinte. Și, din aceste considerente, acest om ar trebui să nu fie pătat în sens că să nu fi participat la guvernările precedente care au contribuit la furtul banilor publici sau care au dat posibilitatea înstrăinării Aeroportului din Chișinău, sau care au participat la înăbușirea protestelor din aprilie 2009, prin sânge. De la aceasta ar trebui de pornit, ca să aibă încredere cetățeanul. Dacă alegi unul dintre aceștia care au fost la guvernare și s-au pătat, atunci din start nu vor avea cetățenii încredere. Și atunci această persoană nu va putea să construiască această încredere care lipsește astăzi.”

Europa Liberă: Puterile mari urmăresc acest scrutin, sunt interesate de cine va ieși victorios din această cursă prezidențială?

Vlad Spânu: „Nu doar în cursa prezidențială, dar ca și în orice altă situație, cel mai interesat de ce se întâmplă în Republica Moldova este, totuși, dacă vorbim de puterile mari, este Federația Rusă. Și de aceasta încearcă să influențeze rezultatele alegerilor. Celelalte puteri evident că sunt interesate, cum ar fi SUA sau Uniunea Europeană, pentru a vedea o Republică Moldovă revenită la normalitate, care astăzi nu este. Și, în acest sens, evident că urmăresc.”

 

flacara-film-si-fundatia-moldova-sua-700px

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Diplomatul Vlad Spânu, SUA: „Politicile multor partide din R. Moldova şi ale multor guverne au fost greşite, strâmbe”

Washington, Vlad Spânu: SUA şi UE nu au făcut suficientă presiune asupra Chișinăului

 

Moldova Foundation Washington: The great composer Eugen Doga in Canada and USA (August 15 – 18)

Congresul Diasporei. Vlad Spânu din SUA: Indiferent de ce zic alte capitale, trebuie să ţinem aprinsă flacăra Unirii

 

 

Sursa audio: Radio Europa Liberă / Valentina Ursu

Sursa foto: Radio Europa Liberă / Cornelia Cozonac

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Vlad Spânu din SUA: Trebuie ales un Preşedinte, care n-a participat la guvernările precedente […]

  2. […] Vlad Spânu din SUA: Trebuie ales un Preşedinte, care n-a participat la guvernările precedente […]

  3. […] Vlad Spânu din SUA: Trebuie ales un Preşedinte, care n-a participat la guvernările precedente […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter