Vitalie Dani la debutul din anii ‘90 – „Conştiinţa Naţională”, vers. Vasile Romanciuc


Mulţi vor tresări, ascultînd acest cîntec patriotic – Conştiinţa Naţională, e şi firesc, face parte din destinul nostru istoric, dar şi personal, ca martori şi participanţi la Mişcarea de Renaştere Naţională a Basarabiei postbelice.

E un cîntec sincer, profund, însufleţitor, mobilizator din anii ’90, uitat pe nedrept, de aceea Flacăra TV & Film a şi gîndit rubrica Muzica Neamului, ca să vi le (re)aminească, rînd pe rînd.

Conştiinţa Naţională e o lucrare muzicală neobişnuită şi pentru că a fost creată de un artist începător pe versurile unui poet clasic în viaţă…

Muzica şi interpretarea aparţin lui Vitalie Dani, un tînăr înflăcărat la începuturile Independenţei R. Moldova, care, dorind să contribuie şi el cu ceva la redeşteptarea moldovenilor, a înregistrat acest cîntec într-un apartament, împreună cu Igor Ţurcanu, deci, în condiţii de casă, nu de studio.

Acesta este cîntecul de debut public al lui Vitalie Dani, debutul fiind considerat pe atunci cel de la RadioTeleviziunea Naţională, unde activam şi eu. Mă bucur că, alături de prezentatorul Paul Struțescu, l-am susţinut pe Vitalie cu acest cîntec şi apoi, cu o altă lucrare superbă Adio, pică frunza, pe versurile lui George Bacovia, pe care le-am difuzat ani în şir la emisiunile de tineret şi literar-artistice.

 

Vitalie Dani-300px

 

Versurile sînt scrise de Vasile Romanciuc, unul dintre cei mai talentaţi poeţi români din toate timpurile, născut în Basarabia, pe malul Prutului arestat de sovietici.

17 decembrie (1947) este ziua naşterii poetului Vasile Romanciuc, prilej fericit pentru a-i spune că-l iubim şi-i mulţumim din suflet pentru poeziile sale duioase, muzicale, pline de tîlc, de sensuri profunde, cuvinte înaripate, de Dreptate pentru Neamul nostru, aşa cum sînt şi versurile acestui cîntec.

La mulţi ani – poetici şi muzicali – maestre Vasile Romanciuc!

 

Vasile Romanciuc-400px

 

 

Conştiinţa Naţională
(ultmele două strofe)

Fără a te pocloni,
Poţi de-a pururi iubi
Neamuri multe-n măsură egală,
Dacă nu ţi-ai pierdut,
Dacă nu ţi-ai vîndut
Conştiinţa Naţională.
 

Noi sîntem un popor,
Noi vom fi un popor
După propria noastră croială,
De nu doarme adînc,
Daca-i trează oricînd
Conştiinţa Naţională.

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Vitalie Dani / TIMPUL

Sursa audio: CD-ul Cântecele Independenţei, editat de Radio Moldova, a. 2011

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. Mihailescu Gh
    17 dec.. 2016, 12:30 · Răspunde

    Imnul Desteapta-te romane este inaltator, are istorie, este legat de evenimente cruciale pentru poporul roman, si putem continua… deci ne reprezinta !
    Am insa o nedumerire (si nu o am fata de Andrei Muresan care era la curent cu tezele Scolii ardelene si atunci ei au dat un curs istorie noastre vechi), de ce in versuri este inca pomenit Traian, jefuitorul stramosilor nostri daci, cel care a ocupat 14% din teritoriul Daciei, cel care a pus capar unuia dintre cele mai dezvoltate state din Europa, cel care ne-a facut numai rau ! Daca sentimentul patriotic care trebuie sa fie generat de imn il legam si de Traian, cred ca suntem pe o cale gresita . Asa nu ne vom cunoaste adevarata noastra identitate, ci pe aceea pe care altii ne-o doresc ! Strofa cu Traian trebuie scoasa din Imn !

  2. […] stare de spirit, mod de existenţă. Multe din versurile pline de frumuseţe, durere şi adevăr au devenit cântece îndrăgite şi au constituit o revelaţie pentru cei […]

  3. […] Vitalie Dani la debutul din anii ‘90 – „Conştiinţa Naţională”, vers. Vasile Romanciuc […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter