Video // Peste 100.000 de români din reg. Odesa se simt abandonaţi de autorităţile de la Bucureşti


Peste 100.000 de români din regiunea Odesa se simt abandonaţi de autorităţile de la Bucureşti! Ei nu au obţinut nici până azi drepturi importante, pe care etnicii bulgari le au deja.

Problemele lor sunt transmise tot timpul oficialilor din Ucraina, dar acolo se opreşte totul.

Românii care locuiesc în regiunea Odesa, din Ucraina, spun că niciuna din problemele majore cu care se confruntă, în domeniile culturii, învăţământului, recunoaşterii aceleiaşi limbi române, nu s-a rezolvat pâna acum.

România a fost prima ţară care a ratificat Acordul de Asociere a Ucrainei la UE şi a condamnat ferm agresiunea Rusiei în ţara vecină. Dar statul ucrainean nu respectă toate drepturile minorităţii române, se plâng românii din sudul Basarabiei.

În regiunea Odesa se menţine divizarea artificială între români şi moldoveni. Aici locuiesc 124.000 de etnici români. Şi 150.000 de bulgari.

Românii au nevoie de un centru cultural la Ismail. Bulgarii îl au deja. Şi tocmai au semnat un protocol în domeniul învăţământului. Al nostru cu Ucraina a expirat din 2011. Totuşi, pentru următorul an de învăţămant s-au repartizat 320 locuri cu bursă şi scutiri de taxe şcolare pentru copiii etnicilor români din Ucraina.

În Ucraina locuiesc peste 400.000 de etnici români. A treia etnie din Ucraina, dacă nu ar fi împărţită în români şi moldoveni. Cea mai dificilă situatie este în sudul Basarabiei, acolo unde românii luptă în fiecare zi pentru dreptul de a-şi păstra identitatea şi credinţa.

 

Reportajul TVR 1 


A se vedea şi:

În timp ce Iohannis i-a ignorat, românii din Ucraina vor beneficia de proiectele și drepturile obținute de președintele Bulgariei pentru bulgari: România nu ne mai recunoaște, niciun „bună ziua” nu ne mai dă!

Iohannis i-a uitat pe românii din Ucraina. O singură frază despre cei 500.000 de români din Bucovina de Nord în declarația comună cu liderul de la Kiev. Poroșenko s-a făcut că plouă

 

 

 

Sursa material: TVR 1

Sursa foto: InfoPrut

Sursa video: www.tvr.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter