Mihai Vodă Volontir a plecat să se întâlnească în Ceruri cu eroul său, Dimitrie Vodă Cantemir


Astăzi, 15 septembrie 2015, ora 01.00, la vârsta de 81 de ani, celebrul actor de teatru şi film Mihai Volontir a plecat la Ceruri

Mihai Volontir a decedat la Spitalul Clinic Republican din Chișinău, Secția terapie intensivă, unde, în luna iulie, fusese transferat în regim de urgenţă de la spitalul din Bălți. Actorul suferea de mai mulţi ani de diabet zaharat, care i-a provocat în lanţ probleme de vedere, locomotorii, cardiovasculare.

Starea sănătăţii sale se înrăutăţise iremediabil din cauza insuficienţei renale, fapt pe care l-am aflat în 30 iulie de la acad. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care-l vizitase la spital. Îi leagă o prietenie frumoasă încă din tinereţe… Mi-a spus cu tristeţe că în asemenea cazuri grave medicina devine tot mai neputinciosă, iar medicii noştri fac tot ce le stă în putere ca să-i aline durerile…

Admiratorii care vor să-i aducă un ultim Omagiu, o pot face la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din centrul Chişinăului, începând cu ziua de miercuri, 16 septembrie. Potrivit agenţiei Moldpres, înmormântarea va avea loc joi, 17 septembrie, la Cimitirul Central din capitală.

 

Volontir Mihai vizitat la spital de Acad GhDuca-31 iulie 2015-foto

Acad. Gheroghe Duca in vizita la prietenul sau, Actorul Mihai Volontir, Spitalul Clinic Republican, Chișinău, 30 iulie 2015

Născut la 9 martie 1934, s. Glinjeni, plasa Rezina, jud. Orhei, în Regatul României, Mihai Volontir este un Artist cu renume internaţional, Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dar şi Om al Cetăţii, temerar deputat în primul Parlament democratic al R. Moldova (1990-1994), care a participat activ la dezbaterile din august 1989, culminate cu victoria crucială a basarabenilor – oficializarea Limbii Române cu Alfabet Latin, fiind, totodată, una dintre Personalităţile Neamului, care, în 27 august 1991, au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

În teatru a debutat la 16 mai 1957, la Bălţi, în rolul Surugiului din comedia „Chirița în Iași sau două fete ş-o neneacă” de Vasile Alecsandri, în regia lui Boris Harcenco. A rămas fidel până la ultima suflare Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălţi, care l-a lansat pe scena mare a teatrului, cinematografiei şi muzicii, fapt care spune multe despre vrednicia acestui Om…

În cinematografie Naţională debutează zece ani mai târziu, la Chişinău, în filmul „Se caută un paznic”, după Ion Creangă, fiindu-i încredinţat rolul central, Ivan Turbincă, o producţie memorabilă, istorică, realizată, în 1967, la Moldova-Film, de o echipă de Aur a Artei şi Culturii din Basarabia postbelică: regizorul şi poetul Gheorghe Vodă, scenaristul Vlad Ioviţă, compozitorul Eugen Doga, operatorul de imagine Pavel Balan, actorii Sandri Ion Şcurea, Ion Ungureanu, Nina Vodă-Mocreac, Mihai Curagău ş.a.

Mihai-Volontir-rol-Dimitrie-Cantemir-afish-Moldova-Film-400pxDin 1957 până în prezent, Mihai Volontir a jucat circa 120 de roluri de teatru şi film, în fosta URSS, dar şi în vreo opt coproducţii europene. Unul dintre cele mai frumoase şi mai măreţe roluri pe care le-a jucat este cel al genialului savant şi domnitor Dimitrie Cantemir, în filmul cu acelaşi nume de Vlad Ioviţă (1973), un rol la care marele actor ţinea foarte, foarte mult, fapt ce a determinat echipa Studioului Flacăra Film Chişinău să-l supranumească Mihai Vodă Volontir.

Rar de tot artişti pe lumea asta, care, pe lângă harul artistic, sunt dăruiţi şi cu proverbială omenie, bunătate, smerenie, lumină în chip, vorbă şi faptă.

 

Să rămâi de-a pururea în Istorie, Măria Ta, Mihai Vodă Volontir!

Prin faptele tale vrednice te-ai nemurit încă în timpul vieţii.

 

Mântuieşte-i sufletul, Doamne!

Lumină Lină

 

 

Flacăra Film: cineCLIPul „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie” – în 6.22 min.

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ei au marcat Istoria Neamului! Discursul deputatului Mihai Volontir la sesiunea Sovietului Suprem din 28-31 august 1989

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Dimitrie Cantemir” (1673-1723)

filmele artistice de referință:
Filmul „Dimitrie Cantemir” de Vlad Ioviţă, cu Mihai Volontir în rolul principal. La mulţi ani, Mihai Vodă Volontir! – DEBUT

Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Academia de Ştiinţe a  Moldovei – Eugenie Tofan / Moldova-Film

Sursa video: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter