Vali Sterian: „Nopți” (Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!)

Valeriu-Sterian-www.bewhere.ro

E zi de Crăciun pe stil nou – 25 decembrie, zi amestecată hazardat cu libertate şi sânge…

În această sfântă zi şi chiar în aceste clipe (ora 14:50) ale anului 1989, România, care are la bază o Naţiune creştin-ortodoxă, a îngrozit, oripilat, stupefiat, consternat lumea de pe toate continentele, prin cruzimea şi sălbăticia troţkyst-kominternistă cu care noii ei diriguitori autoproclamaţi, în frunte cu tov. Ion Iliescu şi Silviu Brucan, şi-a împuşcat la zid conducătorul statului, Nicolae Ceauşescu şi pe soţia acestuia, Elena… fără judecată dreaptă, liberă şi DEMOCRATĂ (parcă pentru aceste iluzii romantice muriseră tinerii români!?)

 

Ce alt cântec/videoclip mai potrivit puteam alege pentru această zi marcată de durerea pierderii a mii de oamenii nevinovaţi şi de ruşine în faţa Lui Hristos (porunca: să nu ucizi!)?!, decât cel în care autorul, Vali Sterian, se roagă disperat Mântuitorului:

Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni… 

 

Vali Sterian-Jurnal.ro25 decembrie 1989 este şi ziua în care acest cântec al celebrului artist folck-rock, Vali Sterian, a fost difuzat la Televiziunea Română, având încă textul vechi, cenzurat de comuniştii.

De fapt, Valeriu Sterian, a scris cântecul „Nopţi” (muzică şi versuri), cunoscut după 1989 cu titlul „Vino, Doamne!”, mult înainte de căderea regimului Ceauşescu.

În anul 1973, Vali Sterian devine cunoscut publicului larg anume cu acest cântec, cu care câştigase Festivalul Primăvara Baladelor, după care debutează la Cenaclul „Flacăra” al poetului Adrian Păunescu.

Vali Sterian-coperta disc Vino-DoamneVali Sterian este unul dintre părinţii muzicii folck şi rock românesc, care a scris muzică protestatară. A fost un nonconformist notoriu şi un luptător pentru Libertate în faptă, un anticomunist convins nu numai pe vremea lui Ceauşescu, ci şi un anti-Ion Iliescu, profitorul de revoluţie română, pe care l-a criticat şi huiduit mereu, începând cu discursurile din Piaţa Universităţii (1990) şi încheind cu cântecele-manifest, protestatare, din repertoriul său postdecembrist.

Videoclipul pe care vi-l propunem atenţiei astăzi este o producţie TVR, realizată după revolta anticomunistă din decembrie 1989, având versurile rescrise, adaptate la starea de spirit a românilor care obţinuseră libertatea cu preţul a mii de vieţi împuşcate… Au fost folosite filmări realizate la Oslo, împreună cu un grup de muzicieni norvegieni, prieteni ai lui Vali Sterian, precum şi filmări din studioul TVR.

Deşi scris în anii ’70, cântecul a intrat în istoria muzicii româneşti, dar şi cea social-politică a României, ca un Omagiu adus tinerilor căzuţi în revolta anticomunistă din decembrie 1989.

Să-l ascultăm/privim astăzi şi în memoria lui Valeriu Sterian, plecat dintre noi în anul 2000, la nici 50 de ani…

Luminoasă să-i fie amintirea în sufletele şi memoria colectivă a românilor, pe care a dorit să nu-i mai vadă robi şi turmă, ci liberi şi cu DEMNITATE de Om şi de Neam…

Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni…

 

 

 

Câştigasem un om de-o integritate, de-o credinţă şi de un devotament civic ieşite din comun. L-am iubit mult şi-mi lipseşte foarte tare… Nu e puţin lucru să poţi respira acelaşi aer cu un Mare Artist. Îţi mulţumesc, Vali!

Nicu Alifantis

N-a făcut compromisuri sub nici un regim politic. A ştiut întotdeauna ce a vrut şi a urmărit cu rigurozitate

Eugen Avram

 

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu 

Sursa foto: www.bewhere.ro

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md