Trei reportaje TVR despre modul în care s-a sărbătorit Ziua Independenţei la Chişinău


Reportajul 1

27 august 1991, ziua în care s-a scris istorie pentru Republica Moldova

Au trecut mai bine de două decenii de când vocea Republicii Moldova s-a auzit în toată lumea. Pe 27 august 1991, țara şi-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. Libertatea a fost plătită scump și clădită pe sacrificii, pe care generațiile de acum trebuie să le cunoască.

Lupta pentru libertate a început în 1989, atunci când puterea a trecut de la partidul comunist la sovietele de deputaţi. A fost nevoie, însă, de mult mai multe transformări. Tocmai de aceea, în aprilie 1990, a fost ales, în mod democratic, primul Palrament, numit și Parlamentul Independenţei, care avea menirea să răstoarne ceea ce a construit Uniunea Sovietică.

Au urmat alți pași spre independență – renunţarea la economia centralizată şi sistemul administrativ de comandă şi trecerea la economia de piaţă; adoptarea Decretului cu privire la puterea de stat; schimbarea denumirii statului – din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în Republica Moldova și stabilirea relaţiilor bilaterale cu alte state ale lumii.

Pe 27 august 1991, republica Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Independenţa a fost recunoscută oficial pe 2 martie 1992. Atunci, Republica Moldova a obținut statutul de țară membră a Organizației Națiunilor Unite.

De atunci, au trecut mai bine de două decenii. Acum, Republica Moldova se confruntă cu probleme economice, cu un exod masiv al populaţiei, precum şi cu o criză identitară. Unii cetăţeni doresc în continuare unirea cu România, în timp ce alţii si-ar dori mai degrabă o uniune cu Rusia.

 

Reportajul 2

Republica Moldova sărbătoreşte 24 de ani de independenţă faţă de URSS

Republica Moldova sărbătorește 24 de ani de la declararea independenței față de URSS. La festivitățile de la Chișinău a participat și premierul României. Victor Ponta a avut întrevederi cu liderii cei mai importanți de peste Prut.

În toată Moldova e sărbătoare azi. Mulţi oameni poartă costume populare sau măcar ie şi flutură tricolorul. În Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde în 1991 s-a citit Declaraţia de Independenţă, spectacolul a început încă de dimineaţă.

Au fost prezentate costume populare din toate colţurile ţării, dar şi din România. Parada a fost urmată de joc şi voie bună. S-au încins hore în centrul Chişinăului.

În Piața Marii Adunări Naționale. Acolo, ziua a început cu o festivitate solemnă, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Primii care au depus coroane au fost şeful statului, Nicolae Timofti, preşedintele parlamentului Andrian Candu şi premierul Valeriu Streleţ. Au urmat apoi, cu buchete, ministri, deputati, oameni de arta si de cultură.

Alături de liderii din Republica Moldova, a fost și premierul român, Victor Ponta. Nu a venit singur, ci cu o delegație guvernamentală, din care au făcut parte și ministrul de externe, Bogdan Aurescu și cel al economiei, Mihai Tudose.

Premierul român şi omologul său moldovean au semnat un acord prin care au stabilit că ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova să fie cheltuit până în 2020.

Două sute de tineri purtând măşti cu chipul cetăţeanului român George Simion s-au numărat printre locuitorii Chişinăului care au ieşit să-l întâmpine pe premierul român, însoţit de omologul său moldovean, Valeriu Streleţ, pe străzile capitalei R.Moldova.

Preşedintele român Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, prin care îşi exprimă dorinţa ca „românii de pe ambele maluri ale Prutului” să se regăsească în Uniunea Europeană şi reafirmă sprijinul României pentru aderarea la structurile UE.

 

 

Reportajul 3

Dezamăgire şi speranţă. Asta simt cetăţenii Moldovei, la 24 de ani de la declararea independenţei

Dezamăgire și speranță. Asta simt oamenii la 24 de ani de când Republica Moldova a devenit un stat în toată legea, pe harta lumii. Sunt nemulțumiți de cum a mers țara în ultimii ani. Dar se gândesc că va veni ziua în care va fi stabilitate, iar salariile și pensiile vor fi suficient de mari ca să le asigure un trai decent.

Chiar dacă au trecut 24 de ani de la declararea independenței, mulți dintre oameni nu se simt independenţi în propria lor țară.

Ţara este şi astăzi în căutarea miliardului pierdut din cele trei bănci, prețurile la gaz și curent au crescut, regiunea transnistreană rămâne o rana deschisă.


Sursa material: TVR Chişinău

Sursa foto: Flacăra TV

Sursa video: TVR 1 / TVR 2 / TVR 3

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter