TOP internaţional. Waiting for August de Teodora Ana Mihai, printre cele mai bune filme documentare din 2014


“Waiting for August” de Teodora Ana Mihai, o coproducţie Belgia/România, se numără printre cele mai bune 25 de documentare din anul 2014, într-un clasament realizat de prestigioasa revistă cinematografică britanică Sight & Sound.

Waiting for August / Topul, care reuneşte 25 de lungmetraje din întreaga lume, include producţii şi coproducţii din Statele Unite ale Americii, Filipine, Marea Britanie, Franţa, Portugalia, Africa de Sud, Germania, Italia, Austria, Olanda, Polonia, Argentina, Indonezia, Norvegia şi Danemarca.

Filmul a ocupat locul al 16-lea, criticii de film afirmând că “debutul regizoarei Teodora Ana Mihai este o uimitoare piesă intimă de observare meşteşugită care nu exagerează în lirism şi sfârşeşte prin a fi emoţională, dar şi foarte subtil provocativă, în moduri neaşteptate”.

cineSTIRI-foto 2-filmul doc Waiting for August-cel mai bun in 2014“Waiting for August” prezintă povestea Georgianei, o tânără în vârstă de 15 ani, care stă cu cei şase fraţi ai săi într-o locuinţă socială din Bacău. Mama lor, Liliana, a plecat la muncă în Torino şi se va întoarce în vară. În absenţa mamei, Georgiana devine capul familiei, perioada de adolescenţă fiind brusc încheiată.

Printre filmele incluse în acest top se află şi “20.000 Days on Earth” de Iain Forsyth şi Jane Pollard – despre rockerul Nick Cave; “Maidan” de Sergei Loznitsa; “Silvered Water, Syria Self-Portrait” de Ossama Mohammed şi Wiam Simav Bedirxan, precum şi versiunea scurtă a documentarului “On the Run Tour: Beyonce and Jay Z” de Jonas Akerlund.

Teodora Ana Mihai, care s-a născut în 1981, în Bucureşti, a emigrat în urmă cu 25 de ani din România în Belgia, ţara sa de adopţie. A studiat arta cinematografiei în Statele Unite ale Americii, la Sarah Lawrence College (New York).

La întoarcerea în Belgia a realizat “Waiting for August”, un documentar care a impresionat juriile a numeroase festivaluri din Europa, Australia şi America de Nord.

 

Waiting For August / Astar Film Festival 2014

 

 

 

Sursa material/foto: cotidianul cultural Metropolis / Petre Ivan

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter