Tinerii au cerut ieri UE şi SUA taxarea guvernării corupte de la Chişinău şi sprijin în reunificarea R. Moldova cu România după modelul Germaniei (DOC.)


Pentru o mai bună cunoaştere a năzuinţelor tinerei generaţii de basarabeni/moldoveni/români din Republica Moldova, publicăm integral Scrisoarea Deschisă depusă ieri, duminică, 29 martie 2015, la Delegaţia Uniunii Europene în Moldova de către participanţii la Marea Adunare Tricoloră şi Marşul Unirii R. Moldova cu România, organizate de Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei” şi Platforma societăţii civile din Moldova şi România – „Acţiunea 2012”.

Scrisori similare, cu mici deosebiri ce ţin de specificul destintarilor, au fost depuse ieri şi la Ambasadele SUA, Germaniei, Marii Britanii în Republica Moldova.

Tinerii europeni din R. Moldova critică dur coaliţia monstruoasă de la Chişinău, antieuropeană în esenţă, coruptă, mincinoasă, învechită şi înrădăcinată în rele, deturnătoare de fonduri publice/bancare şi europene, uzând de argumente şi documente istorice în demersul lor de reunificare a celor două state româneşti după modelul Unirii din 27 martie 1918 şi cel al reunificării Germaniei din 1989. (FlacăraTV)

 

Excelenței Sale, domnului PirkkaTapiola,

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

 

Excelență,

3-Marea Adunare Tricolora Chisinau-29-03-2015-IMG_5982-700pxMișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, reprezentând partea activă și de viitor a societății noastre,  vă face cunoscută aspirația fermă a populației din Republica Moldova, exprimate în cadrul Marii Adunări Tricolore de astăzi, 29 martie 2015.

Apreciem în mod deosebit sprijinul pe care îl primim din partea Delegației în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Reiterăm aspirația noastră firească privind și apartenența formală la spațiului comunitar, alături de conaționalii noștri de care suntem separați de frontiera externă a UE. În același timp, însă, considerăm că susținerea acordată autorităților trebuie să fie condiționată. Societatea din Republica Moldova nu mai are încredere în clasa politică și în capacitatea acesteia de a se reforma și de a contribui la realizarea bunăstării noastre.

 

Marea Adunare Tricolora Chisinau-29-03-2015-batran cere justitieMajoritatea clasei politice, care se declară pro-europeni, doar mimează reformele în justiție, faptele de corupție sunt ascunse, refuză lustrația, menține o procuratură nereformată de tip sovietic, acceptă în mod complice rusificarea minoritățile etnice neruse, tolerează propaganda rusă a războiului și violenței în spațiul nostru mediatic.

Actuala putere politică din Republica Moldova a falimentat sistemul bancar și prin aceasta, în mod direct, a compromis grav ideea integrării în Uniunea Europeană, în ciuda votului clar exprimat de majoritatea alegătorilor pentru valorile europene. Nivelul de trai este în continuă degradare. Orizontul de așteptare creat de Acordul de asociere cu UE este înlocuit cu un spirit de revoltă al populației tot mai accentuat în fața decalajului dintre vorbe și fapte. Astfel clasa politică periclitează însăși buna imagineși credibilitatea instituțiilor europene, pe care populația le asociază cu acțiunile guvernării.

4-Marea Adunare Tricolora Chisinau-29-03-2015-IMG_5981-700pxÎn acest context, societatea noastră conștientizează tot mai acut că singura cale spre realizarea reformelor în instituții este reunirea cu Româniacorespondentul imaginii pozitive al luptei împotriva corupției din UE și argumentul complementar din punct de vedere istoric și civilizațional al apartenenței noastre la Uniunea Europeană după modelul istoric al RFG și RDG.

Salarii mai bune, justiție eficientă, lupta împotriva corupției, eradicarea sărăciei și integrarea în UE prin reunificarea celor două state românești sunt revendicările cotidiene ale celor mulți. Reunificarea cu România este singura soluție realistă pentru depășirea acestei situații inacceptabile și contrare intereselor legitimeale populației, precum și așteptărilor partenerilor noștri europeni și euroatlantici.

Evocăm propriul nostru model de unitate națională. Unirea Basarabiei cu România realizată la 27 martie 1918 a fost recunoscută de Tratatul Internațional semnat la Paris în 28 octombrie 1920. Acest model a  fost distrus prin punerea în aplicare a Pactului Molotov-Ribbentrop, care ne-a separat de Patria noastră România.

Marea Adunare Tricolora-lozinca Reunificare ENG-29mart2015-600pxEvocăm de asemenea modelul reușit al reunificării celor două state germane după căderea Zidului Berlinului și efectele sale pozitive pentru întreaga Europă. Dorim să primim prin reunificare, după modelul german, libertatea de a ne decide singuri viitorul.

Considerăm că este și în interesul Uniunii Europene ca Republica Moldova să se reunească cu România. Acest interes devine tot mai accentuat în contextul în care pericolul izbucnirii unor noi conflicte în zonă este tot mai mare. Statul român este capabil să imprime stabilitatea la gurile Dunării, Nistru și Marea Neagră pentru NATO și UE.

 

Vă rugăm, Excelență, să primiți asigurarea deplinei noastre considerații,

 

Participanţii la Marea Adunare Tricoloră

Chişinău, 29 martie 2015

 

 

  2-Marea Adunare Tricolora Chisinau-29-03-2015-IMG_5978-700px

 

 

 

 

Sursa material: Acţiunea 2012

Sursa foto: www.romanism.ro / www.moldova.org

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter