TIFF 2015. Corneliu Porumboiu: „S-a pierdut obişnuinţa de a merge la cinema, dar trebuie recuperată cumva”

Corneliu Porumboiu-sala cinema-400px

Obişnuinţa românilor de a merge la cinema s-a pierdut de-a lungul anilor, declară regizorul Corneliu Porumboiu, potrivit căruia trebuie recuperată tradiţia prin promovare directă şi refacerea sălilor după modele întâlnite în străinătate, cu mici restaurante alături, unde oamenii să discute.

Corneliu Porumboiu a declarat la o dezbatere organizată la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF, că în România sunt circa 150 de ecrane de cinematograf, prea puţine pentru o ţară cu 22 de milioane de cetăţeni.

Corneliu Porumboiu: S-au pierdut două generaţii de spectatori, oamenii care sunt acum în jurul vârstei de 30 de ani şi cei care obişnuiau să meargă la cinematograf înainte de 1989. Cei care merg acum mai mult la cinema sunt tinerii, atraşi de filme 3D, de noutate, şi va trece mult timp până ce oamenii vor reînvăţa să vină la cinema. S-a pierdut obişnuinţa de a merge la cinema, dar trebuie recuperată cumva. (…) Problema e ce s-a întâmplat cu cinematografele vechi, care trebuie valorificate. În România sunt circa 150 de ecrane, ceea ce e puţin pentru o ţară cu 22 de milioane de cetăţeni. În plus, nu există o promovare directă. Cinema-ul, din ce în ce mai mult, este o formă de socializare.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de refacerea cinematografelor vechi şi abandonate şi transformarea lor după modele întâlnite în străinătate, astfel încât sălile de cinema să aibă lângă ele un restaurant mic sau o cafenea, unde oamenii se întâlnesc şi pot discuta despre film.

De asemenea, regizorul a spus despre cel mai recent film al său – “Comoara”, premiat la Cannes – că acesta este deja distribuit în cinematografele din România, dar ar putea intra şi într-o caravană pentru a fi vizionat de cât mai multă lume.

Filmul “Comoara” a fost prezentat joi seară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul TIFF.

TIFF are loc între 29 mai şi 7 iunie la Cluj-Napoca.

 

 

COMOARA de Corneliu Porumboiu- trailer 

 

 

 

 

Sursa material: Ziarul Metropolis / Pere Ivan

Sursa foto: www.cinemagia.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md