Sufletul poetului Petru Cărare se înalță la Hristos și la vrednicul său consătean, Alexei Mateevici // Reportaj TV


Unul dintre cei mai străluciţi poeţi ai generaţiei şaizeciste, Petru Cărare a fost petrecut astăzi, 29 mai 2019, pe ultimul drum. La casa Scriitorilor a avut loc un miting de doliu, evocările confraţilor de condei au continuat şi la Cimitirul Central unde a fost înmormântat scriitorul care a pătimit pentru curajul de a spune Adevărul.

Flori şi lumânări în memoria lui Petru Cărare, pe care regretatul poet Grigore Vieru l-a numit „Strălucitul şi tragicul poet prigonit pe vremuri de sovietici”.

Confraţii de condei au evocat curajul scriitorului de a trece peste umilinţa interdicţiilor şi de a rămâne fidel crezului de a spune Adevărul.

„Cărare spunea: ce era Chişinăul pe atunci, ies în stradă şi văd strada Omskaia, Tomskaia, Ufimskaia, nimic Naţional…!”, a spus scriitorul Vladimir Beşleagă.

„Singurul care a fost disident, om total care s-a împotrivit puterii, ideologiei, moravurilor sociale şi ale celor literare. A fost un fenomen care s-a afirmat în absolut toate genurile literare, poezie, proză, dramaturgie, creaţii pentru copii”, a menționat academicianul Mihai Cimpoi.

„Numele lui Petru Cărare se va asocia întotdeauna cu spiritul libertăţii exprimate prin satiră şi umor, a fost un om al curajului, un scriitor adevărat, a avut o aură de lumină ce venea din interior”, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

 

 

 

Aidoma marelui său consătean, Alexei Mateevici, Petru Cărare a scris un imn consacrat sfintei sfintelor noastre „Eu nu mă las de limba noastră, de limba noastră cea română!”.

O delegaţie de la baştină, Zaim, Căuşeni a adus pâine tradiţională pe care erau ataşate rânduri memorabile din creaţia lui Petru Cărare.

 

 

 

 

Petru Cărare s-a stins din viaţă, luni, 27 mai 2019, la vârsta de 84 de ani. Poetul a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău. 

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională Moldova 1 TV

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

La 82 de ani, scriitorului Petru Cărare i-a fost decernat Premiul „George Topârceanu”

Dialoguri la Focul din Vatră: Luminița Dumbrăveanu – Victor Teleucă (din revista „Viața Basarabiei”)

 

 

Sursa material: știri TRM.md

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Sufletul poetului Petru Cărare se înalță la Hristos și la vrednicul său consătean, Alexei Mat… […]

  2. […] Sufletul poetului Petru Cărare se înalță la Hristos și la vrednicul său consătean, Alexei Mat… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter