SUA ar putea aloca 250 mln $ pentru contracararea influenţei Rusiei în Moldova, Ucraina, Georgia

Transnistria-Crimeea-harta- Sud-Estul Europei-500px

Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat un proiect de lege care conţine o cerere repetată la adresa Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele militare din regiunea transnistreană. Proiectul are drept scop diminuarea influenţei Rusiei în Asia şi Europa. În urma aprobării proiectului de lege a fost propusă crearea fondului de contracarare a influenţei ruse, de care ar putea beneficia şi Republica Moldova.

Potrivit documentului,Moscova a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice și altor grupuri care promovează xenofobia, astfel, a subminat unitatea europeană.

De asemenea, Guvernul Rusiei a utilizat practici bine documentate a corupției pentru a submina și a căpăta influență în țările europene și asiatice.

Proiectul de lege are drept scop inițierea unui fond pentru diminuarea influenței Rusiei, al cărei buget pentru perioada 2018-2019 va constitui 250 de milioane de dolari.

Congresul SUA îi solicită președintelui american să-i ceară Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei și să înceteze subminarea guvernelor acestor state.

 

  

Sursa material: Radio Moldova Actualităţi / Ştiri TRM

Sursa foto: Cristian Negrea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md