Strigăt disperat al românilor din Ucraina: „VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti!”


Aşa-numita optimizare, anunţată de autorităţile ucrainene în domeniul învăţământului, va duce la lichidarea claselor, unde sunt mai puţini de 27 de elevi. Potrivit şefului Direcţei în chestiunile învăţământului din oraşul Cernăuţi, Serhii Martyniuk clasele cu elevi puţini vor fi închise în aproximativ 20 de şcoli din oraşul Cernăuţi.

„În şcolile cernăuţene sunt clase cu 5 sau 7 copii, a spus domnul Martyniuk. Este vorba de şcolile nr. 10 şi nr. 17, a menţionat dumnealui. Reamintim că în şcolile menţionate predarea se efectuează în limba română, iar aşa-zisele reforme anunţate de autorităţi încalcă flagrant dreptul la acces la învăţământul în limba maternă, informează Radio „Bucovina”.

Nu e pentru prima dată când autorităţile ucrainene încearcă să reducă la maximum din drepturile care le au minorităţile naţionale, inclusiv, românii din Ucraina.

Până acum calmul şi liniştea de care au dat dovadă membrii comunităţii româneşti din Ucraina, au dus la pierderea a zeci de şcoli româneşti.

„Mai mult nici că se poate, fraţilor! Nu mai avem şcoli cu limba română de predare în Ucraina pentru a fi închise! Gândiţi-vă că şi noi, românii din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa suntem cetăţeni ai acestui stat, care doreşte să se integreze în comunitatea europeană, gândiţi-vă că şi noi avem copii şi am vrea ca ei să înveţe în limba noastră şi a părinţilor noştri, în limba română, drepturi consfinţite în legile fundamentale ale Ucrainei! Oricât de puţini am fi, VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti! – este strigătul de disperare al unei mame, din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi, care poate fi considerat, pe bună dreptate, un strigăt de disperare al întregii comunităţi româneşti din Ucraina.

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Încă un pas spre lichidarea învăţământului în limba română în satul Ciudei?

S.O.S! Autorităţile ucrainene vor să şteargă de pe hartă încă 6 şcoli româneşti din Ţinutul Herţa

Încă o şcoală românească închisă în reg. Cernăuţi… Din 1991, au „dispărut” circa 30 de şcoli!

Românii din reg. Cernăuţi au mai pierdut o şcoală românească…

Românii din Cernăuţi cer şefilor regiunii păstrarea şcolilor, Facultate în română la Universitate ş.a.

Scrisoare zguduitoare despre deznaţionalizarea românilori din reg. Odesa adresată lui Klaus Iohannis, care i-a ignorat

 

 

Sursa material: portalul BucPress Cernăuţi

Sursa foto: Radio Cernăuţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter