Spectacol de caritate în memoria poetei Leonida Lari – 8 iunie 2016, la Filarmonica Naţională


Un spectacol literar-muzical în memoria poetei Leonida Lari va avea loc în data de 8 iunie 2016, la Filarmonica Naţională. Din sursele financiare adunate în urma vânzării biletelor, se preconizează a fi edificat un monument funerar la locul de veci al poetei, la Cimitirul Central din Chişinău.

Leonida Lari, simbol al rezistenţei şi luptei pentru Renaşterea Naţională, a dovedit prin activitatea sa că poetul este un om al Cetăţii şi are o sfântă misiune.

„Omul trebuie să ia pe umerii săi, în special în clipele de ananghie ale poporului său, şi poverile societăţii în care trăieşte. Asta am făcut-o eu încă de la 18 ani, când mi-am dat seama că noi, de fapt, trăim într-o colonie. Datorită eforturilor noastre comune cu liderii Mişcării de Eliberare Naţională am înlocuit întunericul din sufletele românilor prin faptul că totuşi am obţinut nişte victorii: Dreptul la limba şi la istoria românilor, a mai rămas reîntregirea, dar am absolută convingere că o vom face şi pe asta”, a spus poeta Leonida Lari, în cadrul unui interviu, în anul 1999.

La aproape cinci ani de la trecerea în eternitate a Leonidei Lari, un grup de oameni de bună credinţă vor să-i înalţe un monument funerar.

„Am văzut în ce stare se află mormântul. Împreună cu Nicolae Dabija, Iulian Filip, Constantin Rusnac am venit cu ideea de a organiza un spectacol de binefacere. Avem multă lume care a iubit-o”, a menţionat interpretul şi organizatorul spectacolului, Petru Dumbravă.

„Este un eveniment binevenit. Leonida Lari a fost un sinonim al curajului şi al dorului nostru de Libertate, ea a ştiut să mobilizeze mulţimile cu poezia ei, a luat cu asalt Ministerul de Interne când erau arestaţi sute şi mii de oameni care vroiau limbă română şi alfabet”, a spus Nicolae Dabija, poet.

Nicolae Dabija este de părere că în ultimii cinci ani s-a vorbit puţin despre Leonida Lari. Poetul îi îndeamnă pe toţi cei care au iubit-o, să vină la spectacolul ce va avea loc la Filarmonica Naţională din Chişinău.

La spectacolul „Dulcele foc” vor participa scriitori, actori, interpreţi, care vor transmite prin evocări, cântece şi versuri frumuseţea, revolta, durerea şi credinţa din opera Leonidei Lari.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

Leonida Lari-spectacol de caritate-Filarmonica -8 iun 2016-1000px

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: Mihai Vengher (prima foto)

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Spectacol de caritate în memoria poetei Leonida Lari – 8 iunie 2016, la Filarmonica Naţională […]

  2. […] Spectacol de caritate în memoria poetei Leonida Lari – 8 iunie 2016, la Filarmonica Naţională […]

  3. […] Spectacol de caritate în memoria poetei Leonida Lari – 8 iunie 2016, la Filarmonica Naţională […]

  4. […] Spectacol de caritate în memoria poetei Leonida Lari – 8 iunie 2016, la Filarmonica Naţională […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter