Sondaj.ru // 52,9 % dintre gastarbeiterii moldoveni vor să rămână în Rusia…


În Rusia muncesc aproape jumătate de milion de moldoveni. Ei sunt pe al patrulea loc la salarii printre migranţii din CSI şi Georgia, iar majoritatea dintre ei nu vor să se întoarcă acasă. O arată un sondaj realizat în Rusia pe un eşantion de 8.700 de migrant.

Potrivit sursei, numărul migranților din Republica Moldova în Federația Rusă s-a redus cam cu 60 de mii de oameni, față de anul 2016.

Sondajul arată că salariul mediu al unui migrant moldovean în Rusia e de 35.300 de ruble în cazul muncii legale și cu peste două mii de ruble mai puțin în cazul unei activități neautorizate.

Datele sociologice arată că moldovenii mai puțin utilizează rusa ca limbă de bază la lucru, față de anul 2011. Dacă acum șase ani moldovenii vorbeau în 90% de cazuri în rusă la locul de muncă, acum procentul a coborât la 83%. Acasă, respondenții moldoveni vorbesc rusește doar în 39% din cazuri.

Sondajul relevă că mai mult de jumătate dintre moldovenii din Rusia nu au de gând să revină acasă – 52,9% vor să rămână în Rusia;

25,4% au de gând să facă o navetă permanentă între Rusia și Republica Moldova;

doar 8,4% vor să lucreze un an sau doi în Rusia și să se întoarcă acasă.

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualităţi

Sursa foto: Digi24 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter